JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Soria Moria rett rundt hjørnet

Den nye regjeringsplattformen blir presentert en av de nærmeste dagene. Mandag var det fremdeles beinharde forhandlinger

Regjeringsforhandlingene er nå helt i sluttspurten. Etter det Dagsavisen kjenner til, vil plattformen med regjeringens politikk for de neste fire årene trolig bli lagt fram på konferansesenteret Soria Moria enten onsdag eller torsdag.

Fredag samles Stortinget til høytidelig åpning hvor Kongen leser opp trontalen, og det har hele veien vært et mål å være ferdige med forhandlingene om regjeringens politikk før dette. Kilder i regjeringspartiene er åpne på at tidsplanen i verste fall kan ryke, men de vil strekke seg langt for å unngå forhandlinger på overtid.

Når det gjelder spørsmålet om hvilket parti som skal styre hvilke departementer og hvilke personer som skal inn og ut av regjeringen, tar Jens Stoltenberg og co. seg bedre tid. Den nye regjeringen blir trolig presentert på Slottsplassen neste uke, fredag 16. oktober.

Asyl og likelønn

Mandag var fortsatt mye uavklart om politikken, og etter det Dagsavisen forstår er det en tøff tone i forhandlingene i innspurten. Selv om partene merker fordelen ved at de tre partiene nå kjenner hverandres ømme punkter etter fire års regjeringssamarbeid, er det stor uenighet om viktige saker. Kilder som understreker at det er vanskeligere for SVs forhandlingsdelegasjon å få gjennomslag for sine hjertesaker etter det dårlige valgresultatet. Spesielt asylpolitikken er en vanskelig sak der de rødgrønne står langt fra hverandre. Dette skal være et av kapitlene der mye fortsatt er uavklart.

Også kravet om en likelønnspott for å bedre lønnsnivået mellom kvinner og menn i offentlig sektor skaper høyt konfliktnivå. Dette er et av SVs fremste krav, og Senterpartiet støtter kravet. Ap holder igjen og mener likelønnskampen må løses av partene i arbeidslivet.

Vanskelig, men enkelt

Før regjeringsforhandlingene var det knyttet stor spenning til striden om oljeboring i nord. Men etter det Dagsavisen forstår har dette ikke vært blant sakene det har vært brukt mest tid på. Partene skal være enige om å utsette den betente oljestriden til en ny forvaltningsplan skal vedtas i 2010. Dette er en løsning Sp og SV kan leve med ettersom også miljøbevegelsen har tatt til orde for at det er riktig å vente med avgjørelsen til konsekvensene er ferdig utredet.

Heller ikke spørsmålet om norske soldater i Afghanistan, hvor Ap og SV i utgangspunktet ligger langt fra hverandre, har vært noe stort tema i forhandlingene.

Mer til fedre

Når det gjelder kontantstøtten ligger det trolig an til et kompromiss som er tett opp til Senterpartiets modell, med støtte fram til barnet fyller to år, og kun til dem som er hjemme med barna. Både Ap og SV mener i utgangspunktet at kontantstøtten skal fjernes helt, men etter det Dagsavisen forstår ligger det ikke an til at dette skjer nå.

De tre rødgrønne partiene er i sine programmer enige om å utvide permisjonen for fedre til minst 14 uker, men det er usikkert om de tar seg råd til å gjennomføre en slik kostbar reform de neste fire årene. Mer sannsynlig er det at kravet om selvstendig opptjeningsrett til fødselspermisjon for alle fedre blir innfridd. (ANB)

Annonse
Annonse