JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømsparing koster

Norge kan spare strøm tilsvarende 600.000 boligers forbruk, men det kommer til å koste milliarder.

Innen 2020 er det mulig å spare i størrelsesorden 12 TWh i bygg – noe som altså tilsvarer den årlige energibruken i 600.000 boliger. Dette går fram av en rapport utarbeidet av SINTEF Byggforsk i samarbeid med Lavenergiprogrammet og Byggenæringens Landsforening.

En energisparing med dette omfanget vil kreve store kostnader. Ifølge rapporten må staten gå inn med 1,6 milliarder kroner årlig fra 2010, økende til 2,6 milliarder kroner årlig i 2017.

Støtteordninger

Daglig leder i Lavenergiprogrammet, Guro Hauge, sier til NTB at det er kjente tiltak som må til for å oppnå en såpass høy energisparing: Varmegjenvinning, mer isolasjon, bedre vinduer og bedre tetting rundt vinduer og dører i nye og rehabiliterte bygg. I tillegg kommer en serie strømsparende tiltak i eksisterende bygg.

– Dette er i det lange løp lønnsomt å stase på for den enkelte gårdeier. Likevel er erfaringen at lite skjer innenfor energieffektivisering helt av seg selv. Dersom staten ønsker en energieffektivisering i størrelsesorden 12 TWh må det legges opp til støtteordninger. Mesteparten av kostnadene knytter seg til økonomiske støtteordninger, sier Hauge.

Fornybar-satsing

Det skjer mye på energifronten for tiden. Onsdag tildelte Enova 200 millioner kroner til ti ulike prosjekter innen fornybar varme, teknologiutvikling og energieffektivisering i bygg og industri. Prosjektene er spredt over hele landet.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen ser for seg at det må satses på et bredt spekter av energiløsninger i framtida. I 2009 har det vært gitt støtte til vindkraft-, biokraft- og fjernvarmeprosjekter.

Blant de ti prosjektene som mottar støtte er Hydra Tidal som skal utnytte havstrøm- og tidevannskraft og Rock Energy som skal utnytte dypgeotermisk varme.

NEREC-kongressen

Onsdag starter NEREC, North European Renewable Conference, på Norges Varemesse. Der står de fremste forskningsmiljøene innenfor fornybar energi og miljø i Norge sentralt.

Messen for fornybar energi har dobbelt så mange utstillere i år. 75 utstillere og over 100 foredragsholdere forteller sitt om at det er stor oppmerksomhet rundt fornybar energi og utslipp av miljøgasser.

– Alle de viktigste produsentene av vindenergi i Europa kommer til messen. I tillegg blir det en hel, egen seksjon for elbiler. Publikum får blant annet se den helt nye modellen til elbilprodusenten Reva for første gang i Norge.

Blant foreleserne er lord Ron Oxburgh fra Overhuset i det britiske parlamentet, miljøvernminister Erik Solheim og konsernsjef Bård Mikkelsen i Statkraft. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse