JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Adopterer norsk familieliv

Jo større del av oppveksten innvandrere har i Norge, jo raskere adopterer de norske familieholdninger.

Undersøkelsen «Familiepraksis og likestilling i innvandrede familier» tar sikte på å skaffe forskningsbasert kunnskap i stedet for synsing og antakelser, som i stor grad har lagt premisser for debatten rundt innvandring og integrering.

Klare kjønnsroller

Undersøkelsen er foretatt blant 1.800 innvandrere fra Iran, Irak, Vietnam og Pakistan, norskfødte med pakistanske foreldre og etnisk norske. Innvandrere utgjør i dag 10 prosent av landets befolkning.

Undersøkelsen slår fast at kjønnsrollene i innvandrergruppen i større grad er preget av at menn og kvinner har hovedansvar for ulike typer oppgaver enn det som er vanlig blant etnisk norske. Mannen er oftere hovedforsørger, mens det er kvinnens oppgave å holde huset rent og være hjemme med barn.

Positive, men...

Både menn og kvinner er likevel generelt positive til likestilling, men ikke nødvendigvis likestilling slik etnisk norske tenker på det. I alle gruppene som var med i undersøkelsen er det stor grad av oppslutning både blant menn og kvinner om at likestillingen bør føres videre. Kvinner er likevel de mest likestillingsorienterte.

Menn fra Irak og Pakistan, og norskfødte med pakistanske foreldre, er mindre positive til kjønnslikestilling enn etnisk norske menn er. Et litt spesielt funn fra undersøkelsen er at sannsynligheten for at innvandrede menn ønsker at likestillingen bør føres videre, synker jo lengre tid de har bodd i Norge.

Adopterer holdninger

Forskerne Marjan Nadim og Hanne C. Kavli står bak undersøkelsen. De sier det er et viktig funn at det skjer en tilnærming til norske familiepraksis blant norskfødte med pakistansk bakgrunn. Tilnærmingen gjelder sentrale forhold som kvinners deltakelse i høyere utdanning, yrkesdeltakelse og både kvinners og menns selvbestemmelse i beslutninger om ekteskap.

– Etterkommerne gjør andre valg enn sine foreldre. De holder fast på noen av de tradisjonelle pakistanske verdiene og gir avkall på andre. Blant annet ser det ut til at etterkommerne får færre barn, noe som gjør det lettere å ta vare på barna etter pakistanske normer, og samtidig være mer yrkesaktive, sier Hanne C. Kavli til NTB.

Hun tror det kan bli større endringer over tid, når de som er unge nå etter hvert stifter familie.

Stort mangfold

Hanne Kavli understreker også et annet viktig funn i undersøkelsen, nemlig det store mangfoldet i familiepraksis og holdninger blant innvandrerne.

– Variasjonene er store, både innvandrergruppene imellom og innad i gruppene. Variasjonsbredden blir dessverre ofte borte i debatten, sier hun.

Hun understreker at heller ikke denne rapporten er representativ for alle innvandrere, bare for gruppene som har deltatt. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse