JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dumt å selge kraft

– Det dummeste Norske Skog kan gjøre, er å selge gode kraftkontrakter. Og her siterer jeg næringsministeren, sier forbundssekretær Svein Hille i Fellesforbundet.

Konsernutvalget i Norske Skog, det vi si de tillitsvalgte på alle konsernets bedrifter i Norge, har kommet med tydelige krav til det nyvalgte styret.

Ett er å gjøre om vedtaket om å stenge PM2 på Follum. Et annet er at Norske Skog må bruke gunstige kraftkontrakter til produksjon – ikke selge ut krafta.

Noe må gjøres

Forbundssekretær Svein Hille i Fellesforbundet stiller seg fullt bak begge kravene.

– Mitt utgangspunkt er at med en gjeld på 16 milliarder, må noe selvfølgelig gjøres. Derfor er det naturlig at styret ser på alle muligheter. Jeg går ut fra at de har mange runder med finansieringsgrupperinger. Vi vet at de vil selge eiendommer, og at de vurderer å selge bedrifter rundt i verden. Alt for å skaffe penger og få ned gjelda. Og det forstår jeg, sier Hille.

Dypt uenig i kraftsalg

– Vi vet også at Norske Skog vurderer å selge kraftkontrakter. Der er jeg dypt uenig. Gunstige kontrakter som er gitt til kraftkrevende industri skal brukes i denne industrien, ikke selges ut. Der må jeg slutte meg til næringsminister Dag Terje Andersen, som talte på et åpent møte om papirindustrien i Fellesforbundets lokaler i vinter. Han sa at å selge kraftkontrakter, er det dummeste de kan gjøre.

– Hvorfor det?

– Da er de jo nødt til å produsere videre med større kraftkostnader. Og jeg tror det blir vanskelig for kraftkrevende industri å komme tilbake og be om rimelig industrikraft hvis det skal brukes som salgsvare, ikke til produksjon. Ingen av Norske Skogs planer sier at all produksjon i Norge skal vekk. Altså vil de fortsatt ha behov for rimelig kraft.

Follum

Fellesforbundet støtter også kravet fra de tillitsvalgte om å la PM2 ved Follum fortsette.

– Dette krever vi for ikke å sette de to andre maskinene på Follum i fare. Det er riktig at det er overkapasitet i avispapirmarkedet. Slik jeg ser det, i hovedsak på grunn av ny produksjonskapasitet. Når nye moderne maskiner bygges, bukker gamle under, sier Hille.

Men på Follum mener Fellesforbundet, som de ansatte, at det er mulig å legge om produksjonen på PM2 fra avis til andre kvaliteter. Og det har vært jobbet med dette lenge.

– Så jeg håper også at styret vil gå for å opprettholde PM2, selv om ledelsen lokalt også jobber hardt for at de to gjenværende maskinene skal gjøre Follum levedyktig, sier Svein Hille.

Annonse

Flere saker

Annonse