JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV sliter i forhandlingene

SV kjemper innbitt for å sette preg på Soria Moria-erklæringen. Det ser ikke lyst ut for valgtaperne.

Etter det Dagsavisen kjenner til er planen å legge fram den nye regjeringsplattformen på konferansesenteret Soria Moria onsdag. Men SV kjemper desperat for å få gjennom mer av sin politikk i planen for de neste fire årene og er ikke villige til å forplikte seg til å holde tidsfristen.

Dagsavisen har snakket med en rekke SV-kilder de siste dagene som innrømmer at Arbeiderpartiet på mange måter er en hardere forhandlingspartner denne gangen enn for fire år siden. De frykter at SV ikke vil greie å få gjennom den store saken som man kan vise fram til velgerne og som kan skape entusiasme slik barnehageløftet gjorde i 2005.

Satt til 05.00

Natt til tirsdag satt de rødgrønne partiene sammen og forhandlet helt til klokka 05.00. på morgenkvisten. Men tirsdag formiddag var det fortsatt flere uavklarte spørsmål i forhandlingene.

Heikki Holmås, som har vært SVs finanspolitiske talsmann de siste fire årene og følger forhandlingene tett skrev dette på sin Facebook-profil natt til tirsdag: «Den siste uken har jeg stort sett holdt på med regjeringsforhandlinger og med interne kabaler. Det er ganske heftig. Jeg skulle gjerne hatt 20 prosent og dermed flere, ikke færre, stortingsrepresentanter, flere, ikke færre rådgivere, og breiere ikke mer innbitt glis i forhandlingene med Sp og Ap.» Flere SV-kilder bekrefter inntrykket av at SV har en tyngre forhandlingsjobb denne gangen på grunn av det svake valgresultatet.

«SV-arrogansen»

Dagsavisen har snakket med en rekke Ap-folk på ulike nivåer som er kjent med at folk i Arbeiderpartiet er oppgitt over det de kaller «SV-arrogansen»: SV-topper bruker tilbakegangen i valget som et argument for at de har betalt prisen for fire år i regjering, og dermed bør få gjennomslag for mer av sin politikk – ikke mindre.

Dessuten er misnøyen i det rødeste regjeringspartiet allerede stor etter det dårlige valget. Dårlig gjennomslag for SVs politikk i regjeringen vil gjøre entusiasmen for det rødgrønne regjeringsprosjektet enda mindre på grasrota i partiet. Men i Ap mener man at flere velgere i ryggen, skal bety mer Ap-politikk i praksis.

Tre L-er

Før valget skrev Dagsavisen om SVs forhandlingsstrategi: Partiets hovedkrav er «de tre L-ene»: Lofoten, lærere og likelønn. Når det gjelder oljeboring i Lofoten og Vesterålen ligger det an til at spørsmålet blir tatt ut av forhandlingene og behandlet i forbindelse med forvaltningsplanen i 2010. Kravet om en nasjonal minstestandard for lærertetthet får SV lite trolig gjennomslag for, fordi det er så dyrt. Etter det Dagsavisen forstår sitter også kravet om en likelønnspott som skal heve lønnsnivået i kvinnedominerte yrker i offentlig sektor langt inne.

Sp og Ap på den ene siden og SV på den andre er dessuten dypt uenige om hvor streng asylpolitikken skal være. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse