JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De rødgrønne må innfri

Mens blå politiske vinder blåser over resten av Europa, omfavner Norge sosialdemokratiet. Et soleklart flertall av LOs medlemmer stemte rødgrønt i årets valg.

kristian.brustad@lomedia.no

Ap alene fikk 53,8 prosents oppslutning fra LOs medlemmer. Disse medlemmene har forventninger. Det har også LO og LOs forbund.

Presset fra fagbevegelsen vil være stort de neste fire årene. Det blir overhodet ingen dans på røde roser for Jens Stoltenberg og hans rødgrønne mannskap.

Stoltenberg & co må levere varene godt, og blir nødt til å overgå seg selv for å komme i mål. Kompliserte saker som oljeboring utenfor Lofoten, likelønn og finanskrise må løses, samtidig som folk flest forventer økt kjøpekraft og bedre velferdstilbud. 13. oktober kommer statsbudsjettet. Det blir første prøvestein for de rødgrønne. Før den tid skal en ny regjering på plass, nye statsråder skal utpekes og de rødgrønne skal skape entusiasme i folket, og holde den entusiasmen oppe i fire nye år ved makten. De rødgrønne kan møte en betydelig styrket motstander i 2013.

Kaoset på borgelig side under denne valgkampen, og et betydelig svekket Venstre etter valget, kan bane vei for Siv Jensen ved neste stortingsvalg. Sentrumsalternativet ser ut til å være dødt, uansett hva KrF måtte mene om den saken. Fram mot valget i 2013 vil det tvinge seg fram tydeligere blokker på borgerlig side. Høyre kan ikke lenger basere seg på sentrum, eller vente til etter valget med å ”bestemme seg”. Alternativet er tettere samarbeid Fremskrittspartiet, eller ingenting. Og politikere er sjelden fornøyd med ingenting. En sterkere blokkdannelse på borgerlig side blir en utfordring for de rødgrønne. Og du skal ikke se bort fra at høyresiden har lært at de må snakke om mer enn eldre, innvandring og skattelette.

Skattedebatten i valgkampen ble forutsigbar og platt. Det norske folk lar seg ikke imponere av sutrete rikinger, heldigvis. At Norges befolkning tør å velge annerledes og ikke la seg lure av skatteløfter er et sunnhetstegn. Og hvis du lurer på hva du kunne fått i skattelette er det bare å kikke over til Sverige. Den borgerlige regjeringen la i midten av september fram en pakke for skattelettelser på 10 milliarder svenske kroner. De milliardene ga i gjennomsnitt 250 kroner i måneden per svenske i skattelette. Det er en høy pris å betale for et råere arbeidsliv, kutt i arbeidsledighetstrygden og massiv privatisering av offentlig sektor.

Men i Norge er vi i fire år vi sikret et samfunn der velferd og felleskap går foran skatteletter til de rike, der arbeidstagere blir sikret og der privatiseringsspøkelset forblir gjemt i skapet.

Annonse

Flere saker

Annonse