JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Delte meninger om likelønnsdialog

Regjeringen får blandet mottakelse på invitasjon om et samarbeid for å jevne ut lønnsforskjellene mellom kvinner og menn.

Ett av «lavlønnsforbundene» - Norsk Sykepleierforbund - mener det ikke er forpliktende nok at regjeringen kun vil starte en likelønnsdialog.

– De gjør veien fram til likelønn lang og full av snubletråder. Hvordan kan de tro at partene i arbeidslivet skal løse floken for dem - partene har jo ikke klart det de siste 20 år, sier forbundsleder Lisbeth Normann.

– Regjeringen må vise politisk lederskap, de kan ikke overlate dette til partene alene, sier hun.

LOs linje

LO slår derimot fast at de er fornøyd med regjeringens strategi:

– Skal vi sikre likelønn, må vi erkjenne at lønnsutviklingen skal baseres på forhandlinger og ikke på statlig diktat. Inntektspolitisk samarbeid er det viktigste verktøyet vi har for å gjennomføre tunge løft, sier LO-leder Roar Flåthen.

Lederen av det største LO-forbundet, Jan Davidsen i Fagforbundet, viser til at regjeringen åpner for å avklare «om det er grunnlag for et særskilt likelønnsløft i offentlig sektor».

Også NTL-leder Turid Lilleheie er fornøyd:

– Dette er strålende. Regjeringen har tatt utfordringene alvorlig og fastslår at en lønnsutjevning skal gi varig effekt, sier hun.

Ambisjoner

YS mener på sin side at Soria Moria 2 ikke er ambisiøs nok.

YS-leder Tore Eugen Kvalheim sier at de «skal spille en aktiv rolle» slik regjeringen inviterer til for å jevne ut lønnsforskjellene mellom kvinner og menn. Samtidig etterlyser han flere tiltak mot ufrivillig deltid.

– Det er i hovedsak kvinner som jobber deltid, og den store graden av deltidsarbeid i Norge er derfor et likestillingsproblem, sier YS-lederen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse