JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Det er alarmerende

Flyktninghjelpen, Norsk Folkehjelp og NOAS frykter alle for konsekvensene av innstrammingene i regjeringens asylpolitikk.

Flyktninghjelpen karakteriserer innstrammingene som «alarmerende», NOAS frykter at krigsflyktninger rammes spesielt og Norsk Folkehjelp mener resultatet blir stigmatisering av asylsøkere som gruppe.

Flyktninghjelpen er spesielt bekymret over at formuleringen om å ta hensyn til anbefalingene fra FNs høykommissær for flyktninger ikke lenger gjelder:

– Vi frykter at dette kan få dramatiske konsekvenser for folk på flukt. Signalene er at verdens beste land ikke trenger å gå foran med et godt eksempel og lytte til FN når det gjelder å gi beskyttelse til en ørliten andel av verdens flyktninger, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmusson.

Svekket omdømme

NOAS er kritiske til innstrammingene, og peker spesielt på at terskelen for opphold på humanitært grunnlag skal heves:

- Dette vil i praksis innebære at man i større grad skal sende folk tilbake til konfliktområder, i strid med FNs anbefalinger. Det vil først og fremst ramme krigsflyktninger, men også svekke Norges omdømme internasjonalt, sier generalsekretær i NOAS, Morten Tjessem.

Svekket rettssikkerhet

Norsk Folkehjelp mener innstrammingene betyr en svekkelse av asylsøkernes rettssikkerhet, noe som i sin tur bidrar til kriminalisering og stigmatisering av flyktninger som gruppe.

– Vi har en rødgrønn regjering, men ingen rødgrønn politikk. Soria Moria 2 sementerer en utvikling hvor det er blitt greit å stigmatisere en hel gruppe mennesker på flukt som kriminelle. Når regjeringen ikke tar avstand fra retorikken vi så under valgkampen, bidrar de dessverre til å trekke denne utviklingen enda ett hakk i feil retning, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær Petter Eide.

Fireårsregel

Bare på ett område får regjeringen ros, nemlig at det for familieetablering vil bli innført et generelt krav om fire år med arbeid og utdanning før man kan hente ektefelle fra et land utenfor EØS-området.

– Regelen vil særlig beskytte muslimske jenter og gutter mot transkontinentale tvangsekteskap i ung alder, styrke deres fremtidige muligheter på arbeidsmarkedet, og også begrense henting av nye ektefeller blant voksne ikke-vestlige som ikke er integrert i arbeidsmarkedet, sier Hege Storhaug i HRS. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse