JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Overraskende finansleder

Arbeiderpartiets stortingsgruppe har fordelt sine medlemmer på de ulike komiteene. Torgeir Micaelsen skal lede finans.

30-åringen som får det prestisjetunge vervet for de neste fire årene representerer Buskerud Arbeiderparti.

Arbeiderpartiet skal i henhold til valgresultatet ha fire komitéledere. De tre øvrige er Gunn Karin Gjul (Sør-Trøndelag) som går til topps i familie- og kulturkomiteen, Marianne Aasen (Akershus) som blir leder av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen og Terje Lien Aasland (Telemark) som skal styre næringskomiteen.

To av de fire komitélederne er kvinner, i tråd med Aps egen likestillingspraksis. Arbeiderpartiet har ventet med å fordele sine representanter på fagkomiteene, siden kabalen på Stortinget legges parallelt med regjeringskabalen.

Tre Ap-råder ut

I forrige uke ble det klart at Helga Pedersen blir Aps parlamentariske leder. Hun forlater regjeringen sammen med arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen som blir ny stortingspresident. Torsdag ble det også kjent at helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen forlater regjeringen.

Aps stortingsgruppe teller 64 representanter som alle har fått sitt arbeidsfelt. Den endelige fordelingen ble vedtatt på et gruppemøte i Ap torsdag. Det er lite trolig at nyvalgte komitéledere allerede til uken blir hentet ut fra Stortinget og inn i regjering, men statsminister Jens Stoltenberg kommenterer ikke regjeringens sammensetning.

Den største overraskelsen er at Micaelsen er plukket til å lede arbeidet med å lose statsbudsjettet gjennom Stortinget, en ansvarsfull oppgave som riktignok er radikalt mye enklere under en flertallsregjering enn en mindretallsregjering.

Micaelsen ble valgt inn på Stortinget i 2005 og har tilbrakt de fire siste årene nettopp i finanskomiteen. Han er ikke økonom av utdannelse, men har en bachelorgrad i samfunnsfag, psykologi og statsvitenskap.

Kolberg og Bøhler

En annen Buskerud-representant, tidligere partisekretær Martin Kolberg, blir fraksjonsleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, mens Jan Bøhler blir leder for Ap-fraksjonen i justiskomiteen.

Andre fraksjonsledere er Anette Trettebergstuen (arbeids- og sosialkomiteen), Eirin Sund (energi- og miljøkomiteen), Tore Hagebakken (helse- og omsorgskomiteen), Rigmor Aasrud (kommunal- og forvaltningskomiteen), Anne Marit Bjørnflaten (transport- og kommunikasjonskomiteen) og Svein Roald Hansen (utenriks- og forsvarskomiteen).

SV venter med å fordele sine stortingsverv til etter at regjeringens sammensetning er klar. Mediene spår at en av nestlederne, Audun Lysbakken eller Bård Vegar Solhjell, blir parlamentarisk leder. I tillegg skal partiet ha lederen i kommunalkomiteen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse