JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Økokrim-aksjon i hotell

Økokrim og Arbeidstilsynet aksjonerer i dag mot entreprenøren Engra Norge AS, som pusser opp Ansgar Hotell i Oslo. Der skal bosniske bygningsarbeidere ha jobbet 300 timer i måneden for 20 - 30 kroner i timen.

– Vi har ventet på en slik aksjon. Denne byggeplassen er naboer til kontoret vårt, og vi har fulgt godt med, sier Jonas Bals, ombud i Fellesforbundets avdeling Oslo Bygningsarbeiderforening. Hotellet har gateadresse Møllergata 26.

– Etter det vi kjenner til, har bygningsarbeiderne her jobbet opp til 300 timer i måneden. Noen har bodd på arbeidsplassen, og de har hatt 20 – 30 kroner i timen. Økokrims aksjon betyr at ikke bare sosial dumping, men også økonomisk kriminalitet kan ha foregått rundt rehabiliteringen.

Bosniske bygningsarbeidere

Byggeplassen er det tidligere Ansgar Hotell, som nå bygges om og rehabiliteres. Det er hotellkjeden Choice som skal drive hotellet. men Petter Stordalen presiserer overfor pressen i dag at han ikke er eier.

Entreprenøren, som reklamerer med stort banner på forsida, er Engra Norge, AS. Engra er et større bosnisk entreprenørfirma, og det er bosniske arbeidere som jobber på byggeplassen i Møllergata.

– Vi har prøvd, men ennå ikke organisert noen som er ansatt i Engra Norge, sier Jonas Bals.

Kjenner til noen av forholdene

Oslo Bygning har derimot laget ferdig et skriv på bosnisk, som de vil dele ut til de ansatte i Engra Norge. Der skriver foreningen at de kjenner til noen av arbeidsforholdene, og opplyser om utenlandske arbeideres rettigheter.

– Alle bygningsarbeidere som jobber i Norge, har rett på en viss lønn. Den er forhandlet frem av fagforeninga, og siden blitt gjort gyldig for alle som arbeider på byggeplasser i Norge gjennom lov. Den ligger for øyeblikket på 125, 50 NOK pr. time, før skatt. I tillegg kommer feriepenger, som er 10, 2 % av årslønna, og 50 % tillegg for all overtid utover 9 timer dagen og/eller 40 timer uka. Disse pengene kan kreves etterbetalt, skriver foreninga etter å ha presentert seg og norsk fagbevegelse.

Tilbyr hjelp

Oslo Bygning avslutter med å oppfordre arbeiderne til å henvende seg til foreninga, som vil prøve å bistå med hjelp dersom de er interessert.

– Vi beklager det sterkt dersom resultatet av dette blir at dere ikke lenger får jobbe i landet. Vi ønsker alle bygningsarbeidere velkommen til Norge, uansett hvor de måtte komme fra. Dersom dere kommer tilbake hit for å jobbe på andre prosjekter, oppfordrer vi dere til å ta kontakt med oss, avslutter foreningen.

Annonse

Flere saker

Annonse