JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strøm til folket

Han kaller seg «raddis», brenner for miljøet, og mener at nøkkelen til å bekjempe fattigdom er rettferdig fordeling av makt, penger og strøm. EL & ITer Heikki Holmås har inntatt statsrådsstolen.


07.05.2012
11:17
16.12.2013 19:05

csd@lomedia.no

Det er et stramt tidsskjema som må følges når vi får mulighet til å snakke med en statsråd. Det er også lurt å være snar, kaste alt vi har i hendene og pelle seg avgårde med en gang, spesielt når vi kun får tre kvarter sammen med en så travel person. Det er ikke annerledes med den ferske utviklingsministeren heller, selv om han er aldri så mye EL & ITer. Heikki Holmås møter oss, blid og med glimt i øyet, i UDs lokaler. Å snakke med fagbladet er like viktig som om det skulle vært en av de større riksdekkende avisene. Han er den første EL & ITer i historien som har sittet som statsråd i en regjering. Vi kikker på klokken inne på kontoret hans. Jo, vi er i rute, men da fotografen vil ha litt eksklusiv tid med ham blir han noe betenkt.

– Du kan få fem minutter nå før vi setter i gang. Vi kan ikke stjele for mye av tiden til journalisten, smiler han, og setter avgårde med energiske skritt ut i gangen for fotografering.

Alltid til venstre

Heikki Holmås’ vei til å bli en sentral SV-politiker begynte allerede i tenårene. Han forteller at han kommer fra et hjem der han ble oppdratt til å ta de svakeste i samfunnets side, og støtte opp om rettferdighet og solidaritet. I ungdomsårene engasjerte han seg sterkt i arbeidet med Operasjon Dagsverk, og var medlem av distriktskomiteen i OD i Hordaland.

– Jeg var veldig opptatt av at unge skal få opplæring i rettferdighet og elevrettigheter, og ble også etter hvert medlem av Norges Gymnasiastsamband. Det var der både miljø- og klimaengasjementet mitt utviklet seg. Antirasisme var også noe jeg var svært opptatt av. Det ble helt naturlig for meg å velge SV som parti den gangen jeg ble politisk aktiv, forklarer Holmås. Han meldte seg inn i både SU og SV året han fylte 20, i 1992. Deretter startet snøballen å rulle. På kort tid ble han nestleder og senere leder for Bergen SU, og hadde plass i styret i Bergen SV. I 1995 ble han leder for Hordaland SU, og fikk samtidig plass i fylkesstyret i Hordaland SV. Året etter ble Holmås SU-leder og fikk plass i SVs sentralstyre og stortingsgruppe. I 2001 ble han stortingsrepresentant for Oslo som andrekandidat etter Kristin Halvorsen, som da var partileder. Han var også leder for Oslo SV i perioden 2008 til 2010. I alle disse årene har Holmås markert seg med klare og tydelige meninger, hvor rettferdighet har vært fellesnevneren i budskapet hans.

En ære

Det var nok riktig post han fikk utdelt av Audun Lysbakken i mars, for Holmås har et brennende engasjement for rettferdig fordeling av makt og penger, utvikling- og bistandspolitikk, kombinert med miljø- og klimaspørsmål. 23. mars overtok Heikki Holmås rollen som utviklingsminister etter Erik Solheim. En mann som var en av de første Holmås traff da han selv ble valgt som leder i SU i 1996. Den gangen var Solheim leder for SV. Solheim er en mann Holmås har stor respekt for, og mener at det er en ære å få overta etter ham.

– Han gjorde en kjempejobb som miljø- og utviklingsminister, og viste at utviklingspolitikk handler om å sette all politikk i sammenheng. Blant annet så han at en viktig måte å bekjempe fattigdom på er å gi strøm til folk. Det tror jeg vil bli husket av mange. For meg som EL & ITer er jo dette en sak som virkelig ligger mitt hjerte nært, og som jeg vil jobbe videre med, sier Holmås.

Rettferdig fordeling

Med utdannelse i energiledelse fra BI, hvor statsråden blant annet skrev en oppgave om offshore vindkraft, har Holmås genuine og store tanker om hvordan vi med energi kan spre rettferdighet på kloden, og hvordan grønne energiformer kan skape vekst i utviklingsland. Holmås mener at her kommer fordeling av makt og penger inn i bildet, og hvordan dette kan gjøres på en fornuftig måte.

– Vi må se på hvordan landene som utvikler vannkraft med vår hjelp kan oppnå at inntektene fra dette kommer folket til gode, sier Holmås. Men statsråden mener det er like viktig å kunne bistå de landene som har andre ressurser de kan tjene penger på. Holmås mener at vi kan være med å hjelpe med en mer fornuftig fordelingspolitikk her også.

– Et eksempel på dette er Zambia og deres kobberutvinning. For å sammenligne kan vi jo ta oss selv. I Norge får staten 70 prosent av inntektene fra oljeproduksjonen, som igjen blir fordelt på velferdssamfunnet. I Zambia får staten kun mellom 10 og 13 prosent av overskuddet. Da sier det seg selv at fordelingen av inntektene er skjev og forskjellene øker, slår Holmås fast, og legger til at i samsvar med alt dette vil det bli viktig å støtte opp om fagforeningsarbeidet globalt.

– Som sosialist ser jeg det som svært viktig at fagbevegelsen får større innflytelse i ulike land. Blant annet har vi vært med og støttet fagforeningene i Zimbabwe, der disse har fått langt mer innflytelse de siste årene, sier Holmås.

Vil nå ungdommen

Som ung var Holmås svært opptatt av humanitære spørsmål og bistandspolitikk. Han vet at eldre nordmenn som kan og til og med husker sin historie, vet at det var en tid da også Norge trengte hjelp i årene etter andre verdenskrig. Holmås mener at disse generasjonene har gode holdninger til bistand og utviklingssamarbeid. Det er ungdommene Holmås ønsker å nå ut til. Derfor er han opptatt av å ta utviklingspolitikken med hjem.

– Det er nok dessverre slik at mange unge i dag er skeptiske til om bistand egentlig virker. Jeg ønsker derfor å reise rundt på skoler, besøke ungdomsorganisasjoner, og tale utviklingspolitikkens sak. Jeg ønsker å vise dem at arbeidet vårt for utvikling i fattige land faktisk fungerer. Samtidig vil jeg oppfordre dem til selv å reise ut og se det med egne øyne. På den måten tror jeg at vi kan få opp engasjementet blant de unge, og kanskje få dem til å bidra selv, slår Holmås fast.

Brenner for Brann

Men hva gjør så en statsråd når arbeidsoppgavene avsluttes for dagen, slipset blir løsnet fra skjortesnippen, stresskofferten pakkes vekk og kontordøren lukkes? For Holmås er fotball en viktig fritidssyssel. Og med en dialekt som har en utpreget bergensk klang, så er det naturlig nok de rødkledde guttene i Brann som er laget. I skrivende stund kunne vel Holmås ha ønsket seg en bedre start på sesongen, men hadde vi hatt to minutter til med ham så hadde nok spørsmålet om utsiktene for serietabellen kommet. Og som den sindige vestlending han er, ville vel svaret fort blitt «gullet ska hem».

– Starten har dessverre ikke vært så god, men når man har en spiller som Amin Askar på laget, med en høyrefot som får det til å bruuuuse i hjertet mitt, så veier det opp for mye, smiler Holmås. Men å ta turen hjem til Bergen for å gå på stadion og se kamp, blir det mindre tid til.

– Nei, det blir til å gå på fotballpub… Og de som er med meg da, mener nå at jeg er litt mer enn middels interessert, kan du si, ler Holmås, før vi raskt må takke for praten, og ønske lykke til i jobben. Ute i gangen venter dresskledde herrer på å få sin tid med den nye utviklingsministeren fra EL & IT.

07.05.2012
11:17
16.12.2013 19:05



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker