JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Økokrim etterforsker DNO

Oljeselskapet DNO International etterforskes for mulige straffbare aksjetransaksjoner.

Førstestatsadvokat Arnt Angell i Økokrim sier til NTB at det er grunnlag for å undersøke om det har skjedd noe straffbart i forbindelse med en handel som involverer de kurdiske selvstyremyndighetene (Kurdistan Regional Government - KRG).

Holdt hemmelig

Aksjehandelen gjelder 4,8 prosent av selskapet DNO. Det kurdiske selvstyrets energiminister, Ashti Hawrami, er blitt knyttet til kjøpet av aksjene. Aksjesalget ble meldt til Oslo Børs, men kjøperen ble holdt hemmelig.

Børsen har tidligere konkludert med at selskapet har overtrådt bestemmelsene for løpende opplysningsplikt.

– Vi mener det er grunnlag for å åpne en etterforskning i denne saken for å undersøke om det har skjedd noe straffbart eller ikke. Saken stiller oss overfor noen utfordringer, fordi vi er avhengig av informasjon fra kurdiske myndigheter. Om vi vil sende folk til Kurdistan, eller om vi kan skaffe oss den nødvendige informasjonen på annen måte, har vi foreløpig ikke tatt stilling til, sier Angell.

Ikke DNO-kontakt

Økokrim hadde fredag formiddag ikke hatt kontakt med DNO, som har sitt hovedkontor i Oslo. Dette blir kraftig kritisert av DNO Internationals ledelse.

– DNO registrerer nok en gang at en offentlig etat legger ut informasjon som har effekt på DNOs aksjekurs, uten at selskapet på forhånd er varslet, slik at selskapet kan informere hele aksjemarkedet med utfyllende og mer presis informasjon, skriver DNO-ledelsen på selskapets hjemmeside.

Ledelsen har vært utilgjengelig for kommentar. Verken Helge Eide eller Ketil Jørgensen i DNO svarte på NTBs henvendelser fredag.

DNO er tydelig irritert over det som nå skjer, ikke bare mangelen på direkte informasjon fra Økokrims side. Selskapet anbefaler Økokrim å etterforske Oslo Børs for lekkasjer i saken og mener det har foregått manipulering av informasjon i mediene som har påvirket DNO-kursen.

– Urettferdig

Da det ble kjent at Økokrim skulle etterforske DNO falt kursen kraftig, men den hentet seg inn igjen senere på dagen.

DNO imøteser en gjennomgang fra Økokrims side. Om Økokrim reiser til Kurdistan for å avhøre den kurdiske ministeren for naturressurser, Ashti Hawrami, er foreløpig uklart. Det som er klart er at Økokrim vil ta kontakt med KRG om denne saken.

PÅ KRGs egen hjemmeside sier avtroppende statsminister i den kurdiske regionen, Nechirvan Barzani, at mediene har drevet en urettferdig kampanje mot KRG og deres olje- og gasspolitikk, men spesielt har det vært en urettferdig kampanje mot Hawrami.

Han frikjenner Hawrami fullstendig for det han er beskyldt for gjennom mediene. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse