JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klarte ikke å stanse «EU-galskap»

Mattilsynet protesterte forgjeves mot nye EU-regler for matmerking.

Reglene kan få brød til å framstå like helsebringende og rikt på omega 3 som fisk.

20 forskere fra sju land støtter Norges holdning. I en uttalelse karakteriserer de forslaget som regulerer Omega 3-merkingen som «EU-galskap». Forskerne reagerer på at reglene gjør det mulig for matprodusenter å fremme imponerende påstander om omega-3 innhold gjennom tilsetting i matvarer.

Utnytter forbrukerne

– Produsentene vil nå kunne tilsette billige planteoljer og antyde at de har de samme helsebringende egenskapene som fiskeoljer. Dette er å utnytte forbrukernes tro på Omega 3, sier Oxford-professor John Stein ifølge tidsskriftet EU Food Law.

Det norske Mattilsynet protesterte også mot det nye påstandsregelverket for Omega 3 og flerumettede fettsyrer. I et brev til EU-kommisjonens direktorat for helse og forbrukere uttrykte Mattilsynets direktør Joakim Lystad bekymring for at regelverket for ernæringspåstandene vil undergrave norske kostholdsråd om å spise mer fisk.

– Vi er bekymret for at dette kan villede konsumentene til å tro at blandingsprodukter av fisk og for eksempel laks er likeverdige kilder til Omega 3-fettsyrer, skriver Lystad.

Brød og laks

Hvis den nye merkingen innføres i Norge framstår yoghurt og brød med tilsetting av oljer som like rike på Omega 3 som oppdrettslaks og makrell i tomatsaus. Dette til tross for at fisken inneholder ti ganger mer Omega 3-fettsyrer enn tilsettingsproduktene.

– Vi mener at påstanden «Høyt Omega 3 - innhold» skal forbeholdes fet fisk. Den skiller seg ut som kilde og har så mye mer Omega 3 enn de andre matvarene. Vi vil unngå at forbrukerne tror at Omega 3-innholdet er like høyt i alle matvarene, sier seniorrådgiver Anne J. Bømark i Mattilsynet til NTB.

Ikke fersk fisk

Den nye merkingen om flerumettede fettsyrer får også utslag som Mattilsynet advarer mot. Verken fersk ørret, laks eller makrellfilet kvalifiserer for positiv merking. Men - dersom produktene blir frityrstekt eller lagt i olje, kvalifiserer de for positiv merking om flerumettet fettinnhold. Dermed kan forbrukerne villedes til å tro at fiskeburgeren fra McDonalds eller fisk som er hermetisert og lagt i olje, er sunnere enn fersk fisk.

Ble vedtatt

De norske innvendingene ble ikke tatt til følge.

– Komiteen som vedtar regelverket gjorde ingen endringer da saken kom opp til behandling i forrige uke. Saken går nå videre til EU-parlamentet som skal se om komiteen har holdt seg innenfor sine fullmakter. Men i praksis skal det veldig mye til for at parlamentet gjør noen endringer i forordningen, sier Bømark.

Opprydding

Hun understreker at Mattilsynet mener helheten i de nye merkereglene er positiv.

– Det innebærer en opprydding og stiller grunnleggende krav om at påstandene i merkingen av maten må være vitenskapelig dokumentert. Men vi hadde problemer med ernæringspåstandene om Omega 3 og flerumettet fett, sier Bømark.

Forordningen ble satt i kraft i EU i 2007, men er ikke implementert i Norge. Mattilsynet har ikke tatt stilling til om Norge bør reservere seg mot merkingen av Omega 3 og flerumettet fett. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse