Klarte ikke å stanse «EU-galskap»
Mattilsynet protesterte forgjeves mot nye EU-regler for matmerking.
Reglene kan få brød til å framstå like helsebringende og rikt på omega 3 som fisk.
20 forskere fra sju land støtter Norges holdning. I en uttalelse karakteriserer de forslaget som regulerer Omega 3-merkingen som «EU-galskap». Forskerne reagerer på at reglene gjør det mulig for matprodusenter å fremme imponerende påstander om omega-3 innhold gjennom tilsetting i matvarer.
Utnytter forbrukerne
– Produsentene vil nå kunne tilsette billige planteoljer og antyde at de har de samme helsebringende egenskapene som fiskeoljer. Dette er å utnytte forbrukernes tro på Omega 3, sier Oxford-professor John Stein ifølge tidsskriftet EU Food Law.
Det norske Mattilsynet protesterte også mot det nye påstandsregelverket for Omega 3 og flerumettede fettsyrer. I et brev til EU-kommisjonens direktorat for helse og forbrukere uttrykte Mattilsynets direktør Joakim Lystad bekymring for at regelverket for ernæringspåstandene vil undergrave norske kostholdsråd om å spise mer fisk.
– Vi er bekymret for at dette kan villede konsumentene til å tro at blandingsprodukter av fisk og for eksempel laks er likeverdige kilder til Omega 3-fettsyrer, skriver Lystad.
Brød og laks
Hvis den nye merkingen innføres i Norge framstår yoghurt og brød med tilsetting av oljer som like rike på Omega 3 som oppdrettslaks og makrell i tomatsaus. Dette til tross for at fisken inneholder ti ganger mer Omega 3-fettsyrer enn tilsettingsproduktene.
– Vi mener at påstanden «Høyt Omega 3 - innhold» skal forbeholdes fet fisk. Den skiller seg ut som kilde og har så mye mer Omega 3 enn de andre matvarene. Vi vil unngå at forbrukerne tror at Omega 3-innholdet er like høyt i alle matvarene, sier seniorrådgiver Anne J. Bømark i Mattilsynet til NTB.
Ikke fersk fisk
Den nye merkingen om flerumettede fettsyrer får også utslag som Mattilsynet advarer mot. Verken fersk ørret, laks eller makrellfilet kvalifiserer for positiv merking. Men - dersom produktene blir frityrstekt eller lagt i olje, kvalifiserer de for positiv merking om flerumettet fettinnhold. Dermed kan forbrukerne villedes til å tro at fiskeburgeren fra McDonalds eller fisk som er hermetisert og lagt i olje, er sunnere enn fersk fisk.
Ble vedtatt
De norske innvendingene ble ikke tatt til følge.
– Komiteen som vedtar regelverket gjorde ingen endringer da saken kom opp til behandling i forrige uke. Saken går nå videre til EU-parlamentet som skal se om komiteen har holdt seg innenfor sine fullmakter. Men i praksis skal det veldig mye til for at parlamentet gjør noen endringer i forordningen, sier Bømark.
Opprydding
Hun understreker at Mattilsynet mener helheten i de nye merkereglene er positiv.
– Det innebærer en opprydding og stiller grunnleggende krav om at påstandene i merkingen av maten må være vitenskapelig dokumentert. Men vi hadde problemer med ernæringspåstandene om Omega 3 og flerumettet fett, sier Bømark.
Forordningen ble satt i kraft i EU i 2007, men er ikke implementert i Norge. Mattilsynet har ikke tatt stilling til om Norge bør reservere seg mot merkingen av Omega 3 og flerumettet fett. (ANB-NTB)