JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobber utenfor Oslo

Regjeringen vil etablere nye statlige arbeidsplasser utenfor Oslo.

– Hvis vi ser på perioden vi har bak oss, så bør det her være et potensial for et par tusen nye kompetansearbeidsplasser ellers utover i landet, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Sp-lederen viser til at det de siste fire årene har blitt etablert to tusen statlige arbeidsplasser, men bare 15 prosent av disse har kommet utenfor Oslo.

Høy utdanning

– Jeg er veldig godt fornøyd med den strategien for flere kompetansearbeidsplasser i hele landet som regjeringen har samlet seg om i den nye Soria Moria-plattformen. Dette er spesielt viktig i en tid hvor stadig flere tar høyere utdanning, sier Navarsete.

Hun mener det må holdes igjen overfor Oslo, mens andre byer og mindre sentra ellers i landet må prioriteres.

– Nå legges det en ny tyngde og en ny retning i politikken for å få spredd kompetansearbeidsplasser over hele landet.

Hun er generelt opptatt av å legge til rette for bredbånd med tilstrekkelig kapasitet i hele landet og bidra til økt mobildekning..

– Og så må vi ha på plass annen infrastruktur som veier og flyplasser, sier samferdselsministeren.

Nye enheter

Regjeringen vil ikke foreta en omfattende uflytting av eksisterende statlige arbeidsplasser, men i Soria Moria 2 presiseres det at lokalisering av ny statlig virksomhet skal skje utenfor Oslo.

– Her har vi fått inn et nytt punkt som sier at også nye funksjoner som etableres som egne enheter i tilnytning til eksisterende statlige virksomheter, skal lokaliseres utenfor Oslo, sier Navarsete.

Hun peker på at det nå skal foretas en ekstern gjennomgang for å fremme konkrete forslag til tiltak for virksomhet som kan spres utover i landet.

– Også tiltak for å sikre rekruttering til kompetansearbeidsplasser i distriktene skal vurderes.

Mer helse lokalt

Navarsete har stor tro på at den nye samhandlingsreformen for helsesektoren skal gi et løft lokalt.

– Kommunehelsetjenestene skal gjøres mer attraktive og helsetilbudet skal styrkes der folk bor. Her skal vi også videreutvikle lokalmedisinske sentra.

Regjeringen skal også vurdere om flere av Forsvarets funksjoner kan lokaliseres som enheter ute i landet som en styrking av de militære kompetansemiljøene.

– Dessuten skal det etableres ny politiutdanning utenfor Oslo.

Lokal utvikling

Hun viser videre til at regjeringen vil legge til rette for en innovativ leverandørindustri.

– Det er et mål at nye prosjekter skal gi regionale ringvirkninger ved at de bidrar til næringsutvikling og arbeidsplasser lokalt. Det skal blant annet skje gjennom lokalisering av driftsorganisasjonene og satsing på kompetansearbeidsplasser lokalt, sier Sp-lederen. (ANB)

Annonse
Annonse