JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skjerper skatten i byene

Regjeringen skjerper formuesskatten på boliger i byområder. Samtidig slipper flere pensjonister skatt på boligen.

kjell.werner@anb.no

Dette er, etter det Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) kjenner til, ett av de omstridte forslagene som regjeringen tirsdagpresenterer i statsbudsjettet for 2010.

Regjeringen omtaler forslaget som en mer rettferdig formuesskatt på boliger. I prinsippet skal tilnærmet markedsverdi legges til grunn, slik at dyre boliger i byer og andre pressområder blir skattlagt hardere. På den annen side slipper boliger i distriktene billigere unna. Samtidig økes bunnfradragene slik at flere pensjonister med nedbetalte hus unngår å måtte betale formuesskatt.

Dette forslaget vil vekke politisk storm når det presenteres. Høyre og Fremskrittspartiet kommer til å rase mot det mange vil kalle økt byskatt.

Intern strid

Men også internt blant de rødgrønne regjeringspartiene blir det ventelig bråk. Senterpartiet, men finanspolitisk talsmann Per Olaf Lundteigen i spissen, har i årevis kjempet for en annen form for boligbeskatning. Her har Ap og SV vunnet fram.

Lundteigen hadde nylig et innlegg i Dagbladet, hvor han omtalte den norske boligtradisjonen «hvor det skattemessig skal legges til rette for at folk skal eie sin egen nøkterne bolig».

– Et nytt system som baserer seg på markedsverdiene, og slik likestiller bolig med andre investeringsobjekter, vil være et brudd på denne enigheten og endre en viktig del av norsk politisk tradisjon – synet på bolig og hjem, skrev Lundteigen.

Byggekostnad

Senterpartiets finanspolitiske talsmann har i årevis ivret for at boliger og hytter bør beskattes ut fra et takstsystem som baserer seg påbyggekostnaden. I tilleggvil han lastørrelse og alder spille inn påskattleggingen. Men Ap forlater forliket om boligskatt med Sp fra 1997. Statsminister Jens Stoltenberg vender tilbake til markedstekningen fra Ap-regjeringen i 1996.

Forskjellen fra dengang er atden ordinære boligskattennå er borte.Bondevik II-regjeringen sørge for å fjerneskatten på fordelen avå eie egen bolig. Nåbetales det bare formuesskatt på boligens ligningsverdi fratrukket gjeld. I tillegg har mange kommuner innført lokal eiendomsskatt.

Store forskjeller

Takseringsgrunnlaget for formuesskatt varierer veldig mye fra kommune til kommune. Mange steder er ligningstakstenrelativt lav, og her mener regjeringen det ligger et«potensiale» forøkt skatt. Samtidig er det mange pressområder hvor taksten stanger i hodet på taket som myndighetenehar satt.Taket sier at det ikke skal betales formuesskatt på mer enn 30 prosent av markedsvedien. Etter det ANB forstår, kan dette taket nå stå for fall, men ingen i den rødgrønne leiren har villet bekrefte det.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem dro for et par uker i gang en ny debatt om skattlegging av bolig og annen eiendom. Nå får han langt på vei følge av regjeringen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse