JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter økt rentepress

Næringslivet frykter at det ekspansive statsbudsjettet vil gi sterkere krone og høyere rente, men uavhengige økonomer er ikke like overbevist.

– Underskuddet i statsbudsjettet skyldes ikke utgiftsvekst, men sviktende inntekter. Det har ikke slått tilstrekkelig inn i vurderingen av det strukturelle oljekorrigerte underskuddet, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities. Han sier det ville vært langt mer bekymringsfullt om det store underskuddet kunne tilbakeføres til budsjettets utgiftsside.

– Men statsbudsjettet er ekspansivt, og i den grad det påvirker styringsrenten vil det bety at renteøkningen kommer raskere og blir sterkere enn hva Norges Bank hittil har sagt, sier Andreassen.

– Raskere renteheving

– Isolert sett vil det overraskende ekspansive statsbudsjettet kunne føre til en raskere heving av sentralbankens styringsrente. Det sier forskningssjef Ådne Cappelen i SSB til NTB.

Cappelen har foreløpig bare sett noen hovedtall i budsjettet og mener det er viktig for renteutviklingen hvordan og til hva pengene brukes. Han vil gjerne studere budsjettet grundigere før han konkluderer med hvilken virkning budsjettet vil få for sentralbankens styringsrente.

– Rentenivået i andre land er viktig, og det blir helt avgjørende for hvordan den økonomiske utviklingen i Norge blir, sier Cappelen.

– Hvis det fortsatt blir nedgangstider og lave renter i landene rundt oss, kan det oppveie mye av effekten i det ekspansive statsbudsjettet, sier forskningssjefen i Statistisk sentralbyrå.

– Presser Norges Bank

– Dette budsjettet legger et press på Norges Bank til å øke renten unødig mye, sier den nye NHO-sjefen, Johan G. Bernander.

Han mener regjeringen bruker for mange oljemilliarder, noe som gjør kronekursen farlig sterk. Det rammer eksportindustrien og konkurranseevnen i norsk industri, sier Bernander.

NHO er også skuffet over at regjeringen ikke viderefører viktige krisetiltak for industrien, som økte avskrivningssatser.

Også sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener budsjettet vil dra opp sentralbankens rentebane. Han sier den siste pengepolitiske rapporten fra Norges Bank ikke tar høyde for et så stort underskudd i statsbudsjettet som vi er blitt presentert for i dag.

DnB NOR mer usikker

Sjeføkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR mener budsjettet trekker litt i retning av høyere renter, men sier «betydningen er trolig neppe stor». Han viser til at offentlig forbruk anslås å øke mindre enn tidligere anslag både fra SSB og Norges Bank. Den underliggende utgiftsveksten i budsjettet er bare 1,75 prosent.

Aamdal mener den største utfordringen for Norges Bank er en industri som sliter med en stadig sterkere krone. Budsjettet hjelper ikke i så måte, men i timene etter at budsjettet ble lagt fram var virkningene på markedsrentene og kronekursen helt marginale, sier Aamdal. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse