JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Studentene mot Stortinget, David mot Spartanerne

Mandag 12. oktober står en forsamling med studenter foran Stortinget. Ved siden av talerpodiet står tre tomme skolepulter, med beskjeden ”PÅ JOBB”.

Studenter blir nå kastet inn i arbeidslivet i en tid hvor de heller burde lese til eksamen. De fleste skylder på Jens & Co. Men dette er ikke bare en søken etter stipend, men også søken for å bli hørt.

Utfordringen

Klokken er 13:00. Solen varmer i det kalde været. Stortinget ruver som en titan bak de demonstrerende studentene. De utfordrer Jens til å gå ut offentlig og forklare hvorfor studiestøtten ble forhandlet bort. Deres viktigste ønske er at det skal bli en økt satsing på høyere utdanning i Norge. Flertallet av studentene i Norge er avhengig av studiestøtten de ble lovet av staten. Det er dette som kan gjøre forskjellen på en bestått eksamen og en oppbrukt skolegang som etterlater magesår og utmattelse.

Sterke stemmer uten ropert

Lederen fra Norsk Studentunion (NSU), Anne Karine Nymoen, og Studentenes Landsforbund (StL), Ina Tandberg, står standhaftig og holder oppmerksomheten til forsamlingen. De forteller at dette ikke er en aktuell framtid å se lyst mot. Etter litt går SU-leder Mali Steiro Trondsmoen opp på podiet. En aggresiv tone og en pekefinger mot Jens, Kristin og Liv Signe, de tre mest forhatte menneskene i de unges politikk.

Bolig; den skjulte trussel

Et viktig middel for at det skal bli lik rett til utdanning er muligheten til ledige studentboliger. Dette er vanskelig for en student med nokså små lommer, og det er enda vanskeligere for en utenlandsk student som kommer til Norge med forhåpninger om studentlikestilling og økonomisk støtte fra den norske stat. Og mens Kristin gruer seg til å møte pressen ved budsjettframlegget, så er det studenter som har en framtid som ikke er like stabil økonomisk som det de hadde håpet.

Den kjente sannheten

Etter demonstrasjonen er ferdig, når talerpodiet står tomt og det blir servert kaffe, dukker det opp en plakat med et klart budskap til Kristin, ”Vi studenter er Norges nye framtid”.

Annonse
Annonse