JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rett i strupen på Cermaq

Norsk laksekapital utgjør en kraftig trussel mot det biologiske mangfoldet på Kanadas vestkyst. En fersk dokumentarfilm fra Britisk Columbia smeller bevisene i bordet.

Norsk lakseindustri eier 90 prosent av anleggene i den kanadiske delstaten. Den største er Marine Harvest. Nummer to er Cermaq, der den norske stat ved Næringsdepartementet eier 43 prosent av aksjene.

På generalforsamlingen til Cermaq i går fikk en delegasjon fra Kanada en mulighet til å appellere til aksjonærene. Pure Salmon Campaign er aksjonær i Cermaq og satte fram forslag om at selskapet skal fastholde Næringsdepartementets anbefalinger om et aktivt og langsiktig statlig eierskap. Dette inkluderer blant annet hensyn til miljø, etikk og sosial standard. Men forslaget falt.

– Vi hadde støtte blant en del aksjonærer, men bare én person i salen støttet oss, forteller Don Staniford, Europa-representant for Pure Salmon.

Film med sterk appell

Målgruppa for dokumentarfilmen er aksjonærene i Cermaq. En delegasjon av naturvernfolk, reiselivsfolk og urfolk har denne uka vært på besøk i Norge for å forklare lakseselskapene, regjeringen og norsk opinion hvordan naturen deres rammes.

– Når vi har rettet oppmerksomheten særlig mot Cermaq, er det fordi de ikke vil ha noen dialog med oss. Med Marine Harvest er det iallfall mulig å snakke, sier David Lane, som representerer Kystalliansen for oppdrettsreform. Han er opprinnelig fra fiskernes fagforbund, men fant at naturvern var en forutsetning for at hans bransje skulle ha noen framtid i området.

Villaksen dør ut

Oppdrettsanleggene i Britisk Columbia ligger i et område med et mylder av øyer og ulike elveløp, et naturområde vernet av Unesco. Det store problemet er lakselus. Flere lakseelver er allerede døde, og flere andre er nær et vendepunkt, hvor det ikke er mulig å redde dem.

Britisk Columbia er et villmarkseldorado. Lars Monsens tv-programmer har vist oss det utrolige dyrelivet. Tusener av fiskeentusiaster kommer fra hele verden for å prøve lykken i lakseelvene. Villmarksturismen blir også kraftig rammet når de naturlige laksestammene dør ut. Uten laks, ingen bjørn, ingen ørn, ingen spekkhoggere.

Må ta ansvar

Norges Naturvernforbund slutter seg til kravet om at norske myndigheter må ta ansvar for å stanse miljøødeleggelsene. Regjeringen kan ikke godta helt andre kjøreregler for norske statseide selskaper i utlandet enn her hjemme i Norge.

På møte mellom Norges Naturvernforbund og Cermaq denne uka informerte selskapet at det likevel ikke vil sette i gang en lovet egeninnsats for å få oversikt over i hvilken grad lakselus som spres fra deres canadiske anlegg, truer villaksen.

Annonse
Annonse