JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kirkeledere vil kaste Giske

Kirkeledere er i harnisk over forslaget til budsjett for neste år, og mener kultur- og kirkeminister Trond Giske må gå.

Giske mener på sin side at Kirken har liten grunn til å klage. I forslaget til statsbudsjett, som ble lagt fram tirsdag, økes bevilgningene til Den norske kirke med 30 millioner kroner, mens økningen til kulturformål er på formidable 812 millioner kroner.

– Vi trenger en ny kirkeminister, sier presteforeningens leder Gunnar Mindestrømmen og kirkerådsleder Nils-Tore Andersen til Vårt Land.

Andersen understreker overfor NTB at Giske er en meget dyktig politiker som får til det han vil.

– Desto mer problematisk er det når han ikke vil noe for Kirken. Vi kan ikke leve med en kirkeminister som ikke har omsorg for Kirken. Det budsjettet vi har fått, er ikke til å leve med, sier Nils-Tore Andersen til NTB.

– Struping

Andersen viser til at mange prestestillinger står vakante på grunn av dårlig økonomi.

– Med dette budsjettet er det ikke økonomi til å gjøre noe med dette. Budsjettet er en struping av Kirken, mener kirkerådslederen.

Han mener at det heller ikke har hjulpet at kommunene er tilført nye milliarder.

– Driften av den lokale menigheten er jo mye kommunens ansvar, men kommunene har så mange hull å putte pengene i at Kirken står langt ned på prioriteringslista, sier han.

Møre-biskop Ingeborg Midttømme sier til NRK at dersom budsjettet blir vedtatt må Møre bispedømme fjerne fem prestestillinger.

– Det er nok fare for at det kan skje andre steder også, sier Andersen.

– Styrket budsjett

Kirkeminister Trond Giske er overrasket over kirkeledernes utspill.

– Kirken har svært liten grunn til å bruke så store ord. Dette er en forvrengning av virkeligheten. Det er ikke kuttet én krone i kirkebudsjettet, tvert imot er det styrket. Å beskrive dette som et problembudsjett er totalt misvisende, sier Giske til NTB.

Han peker på at i løpet av de siste årene har antall prestestillinger økt med cirka 100 årsverk, samtidig som prestene har fått forbedrede arbeidsvilkår.

– I 2001 var det cirka 1.230 prestestillinger, i 2008 1.350. I samme periode har det vært en nedgang i de kirkelige handlinger som hver prest har hatt ansvar for. I 2001 hadde hver prest ansvar for 57 gudstjenester, i 2008 for 50 gudstjenester, sier Giske.

Vakante

– Men nå hevder jo kirkelederne at mange årsverk står vakante?

– Rundt 50 prestestillinger står kanskje vakante på grunn av naturlig utskifting, mens kanskje rundt 50 er problematiske fordi en ikke får folk til stillingene. Nå har vi hatt en periode hvor det har vært veldig mangel på arbeidskraft også, så jeg tror nok at det er litt i endring, sier Giske.

Fremskrittspartiet er enig med kirkelederne som mener at Giske må gå av.

– Med de knappe midlene til prestestillinger som ligger i budsjettforslaget blir det ikke mulig å opprettholde en åpen og inkluderende folkekirke, sier kirkepolitisk talskvinne Bente Thorsen i Frp.

Av de 30 millionene Kirken får ekstra i neste års budsjett, skal 20 millioner gå til økt trosopplæring, 5 millioner skal brukes på pilegrimssatsing, mens arbeidet med å bedre rekrutteringen til presteyrket styrkes med 2 millioner kroner. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse