JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykefraværet bekymrer

Nye tiltak er nødvendig for å få sykefraværet ned, varsler statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) vil bli drøftet over nyttår.

Onsdag var det møte i regjeringens kontaktutvalg.

Dagens IA-avtale utløper ved årsskiftet, men vil etter alt å dømme bli videreført i en ny treårsperiode. For på en pressekonferanse etter møtet poengterte statsministeren at det ikke er en systemendring som står på dagsordenen:

Bedriftstilskudd

– Det er ikke snakk om å svekke sykelønnsordningen eller trygdeordninger for å bremse utgiftene til sykelønn eller uføretrygd, presiserte statsministeren.

Han understreket at en mulig vei å gå for å redusere sykefraværet kan være å utbedre eksisterende ordninger med såkalte kvalifiseringsprogrammer og tilskudd til bedrifter som ansetter folk med nedsatt arbeidsevne.

Kritisk

Statsbudsjettet som ble lagt fram tirsdag, var hovedtemaet på møtet.

– Et glimrende statsbudsjett, var Stoltenbergs knappe bemerkning til pressen da han sammen med finansminister Kristin Halvorsen (SV) kom til møtet, der alle de store hovedorganisasjonene deltar.

Men i døgnet som er gått siden statsbudsjettet ble langt fram, kan minst en av NHOs innvendinger mot budsjettet ha slått til: Kronen styrket seg onsdag i en grad som innebærer at den ikke har vært like sterk siden oktober i fjor.

NHO var både representert i kontaktutvalgsmøtet med presidet Paul-Christian Rieber og direktør John Bernander. NOH roser flere elementer i budsjettet, men er kritisk til regjeringens samlede økonomiske opplegg for neste år.

Frykter styrket krone

NHO mener budsjettet er så ekspansivt at det kan bidra til en raskere renteoppgang i Norge enn i utlandet.

– En ytterligere kronestyring vil ramme konkurranseutsatte bedrifter sterkt, sier Rieber.

Han viser til at norske timelønnskostnadene i felles valuta i dag ligger nær 50 prosent høyere enn i våre konkurrentland. Den tilsvarende prosentsatsen var i fjor 43, og 32 prosent i siste kvartal i fjor da kronen var på sitt svakeste. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse