JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil utnytte svensk lederskap

Jonas Gahr Støre vil utnytte svenskenes lederrolle i EU og i Barentssamarbeidet til å få større interesse for nordområdene.

– Fra norsk side er det spennende at Sverige i noen måneder framover både har formannskapet i EU og i Barentssamarbeidet. Vi ønsker også i større grad å kunne mobilisere EU-ressurser i de samarbeidsprosjektene som er på tvers av grensene i Nord, sier Støre til NTB.

Onsdag gjestet han og kollega Carl Bildt Kirkenes før de satte seg på bussen til Murmansk. Der skal Sverige under ministermøtet i Barentsrådet torsdag overta formannsklubben etter Russland.

Engasjement

Støre ønsker større europeisk engasjement i de regionale nordlige samarbeidsorganene. Norge ser helhetlig på utviklingen i nordområdene og i Arktis.

– Både Norge og Sverige er opptatt av å få en bedre synergieffekt ut av samarbeidsprosjektene som går på tvers av grensene i nord. Det gjelder å få Arktisk Råd, Barentssamarbeidet, og Østersjøsamarbeidet til å fungere sammen, sier Støre.

Utenriksministeren gjør et poeng av at Kirkenes-besøket hos det norske og det internasjonale Barentssekretariatet er fjerde gang han møter Carl Bildt i en nordnorsk by siden 2006. Han sier de to arbeider videre med å skape en felles visjon for et Norge som ser ut mot havet, og et innlandsfokusert Sverige.

Ministermøte

Utenriksministermøtet i Barentsrådet faller sammen med den største næringslivskonferansen noen gang i Murmansk. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov åpner Murmansk Økonomiske Forum sammen med blant andre Arthur Tsjilingarov som ble verdenskjent da han plantet det russiske flagget på havbunnen ved Nordpolen.

Lavrov sier i en uttalelse før forumet at Arktis er en del av Russland.

– Vi er overbevist om at Arktis også i framtiden vil være en region preget av fred, stabilitet og samarbeid. Dette er alle de arktiske landenes fortjeneste, ikke minst gjennom samarbeidet i viktige organisasjoner som Arktisk Råd og Barentssamarbeidet, sier Lavrov.

– God prosess

Før møtene i Barentsrådet og Murmansk Økonomiske forum skal Støre og Lavrov ha bilaterale samtaler i Murmansk. Som alltid skal de diskutere delelinjen i Barentshavet der Støre nå ser for seg at en «balansert sluttføring» er nærmere etter det arbeidet som er gjort de siste fire årene. For to år siden kom Norge og Russland til enighet om hvor grensen skal gå i ytre Varangerfjord.

– Vi er i en god prosess. Å få sluttført delelinjeforhandlingene er en viktig oppgave i de bilaterale forholdene med Russland. Det har våre statsministre gitt klart signal om, og det må være det Lavrov og jeg arbeider etter. I Murmansk skal vi gjøre opp politisk status for en rekke møter som har pågått i det siste og som skal pågå framover, sier Støre til NTB.

Annonse
Annonse