JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må sikres jobb og full lønn

– Det er viktig at de bosniske Engra-ansatte ikke sies opp, sendes hjem og blir tapere når arbeidsgiverne nå etterforskes for brudd på norsk lov, sier Roy Pedersen i Oslo Bygningsarbeiderforening. Tre av arbeiderne har nå organisert seg.

Oslo Bygningsarbeiderforening hadde i går et møte med de ansatte i Engra Norge AS inne på Ansgar Hotell.

– Vi ble tatt vennlig imot av rundt 25 som da var på plassen, og ble servert tyrkisk kaffe, sier Pedersen.

Alle som var til stede, fikk skrivet der foreningen presenterer seg og framholder at arbeidskollegene er velkomne i Norge. I skrivet står det også hva slags rettigheter, lønn og arbeidsforhold de har krav på etter norsk lov. Tre av dem som var til stede, organiserte seg i Fellesforbundet.

Uro blant bosnierne

Roy Pedersen mener det ikke er tvil om at det rår uro for framtida blant de bosniske bygningsarbeiderne.

– Disse er ikke ansatt i et halvsjuskete, norsk firma, som flere av de polske bygningsarbeiderne vi har hjulpet. Blant dem har jo flere stått i fare for å få ekstraskatt i stedet for ekstra lønn når det oppdages ulovligheter, det er arbeiderne som er i ferd med å bli taperne etter tilfeller av sosial dumping. Men de har i hvert fall ikke de store problemer på arbeidsmarkedet i Polen, sier han.

– Folkene på Ansgar Hotell jobber derimot for Engra, et stort bosnisk entreprenørfirma med virksomhet i flere europeiske land. Jeg forstår uroen som kan oppstå over at folk kan bli oppsagt i løpet av denne prosessen. Blir det konflikter i forbindelse med etterbetaling, kan det bli problemer med å få jobb i byggesektoren hjemme.

Sikkerhet for oppgjør?

Bosnia ligger utenfor EU, og arbeidstillatelsen i Norge skal være knyttet til oppdraget til Engra Norge AS. Men den er gitt til den enkelte arbeideren. Det skal altså være mulig å søke seg annet arbeid dersom noen mister jobben, men til nå er det fortsatt byggeaktivitet på Ansgar Hotell.

– I foreningen har vi nå et arbeid å gjøre med å prøve å rekonstruere arbeidstid og lønn og finne fram til riktige krav, sier Pedersen.

Sendes hjem?

– Det viktigste er å sikre timelønna, slik at folk får lovlige og levelige vilkår. Ved eventuelle oppsigelser eller hjemsendelse, er det vanskelig å få gjort noe.

– Nå har jo Petter Stordalen garantert at alle skal få oppgjør?

Og det er Pedersen fullstendig klar over.

– Ja han har jo sagt han er med på laget. Der er det jo en som både har penger og jobber.

Annonse
Annonse