JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Har donorkort i lommeboka

Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen går rundt med donorkort på seg. Han håper at flere nordmenn kan gjøre det samme.

runar.norstad@anb.no

– Flere mennesker trenger en livreddende organtransplantasjon. Det er derfor viktig at flest mulig tar stilling til organdonasjon og fyller ut et donorkort. Jeg har selv et donorkort i lommeboka, sier den avtroppende helse- og omsorgsministeren.

Hanssen oppfordrer alle til tydelig å si i fra til sine nærmeste om holdningen til organdonasjon, slik at de ikke skulle være i tvil om tragedien skulle ramme.

Best i verden

Det er nå 284 pasienter på venteliste ved Rikshospitalet for et nytt organ (hjerte, lever, lunger, nyre og bukspyttkjertel), en økning på 27 fra 2008 som viser at behovet for organtransplantasjoner øker.

– På grunn av blant annet livsstilssykdommer som diabetes 2 og høyt blodtrykk, øker behovet for organtransplantasjoner i befolkningen. Regjeringen har som mål å øke antall organdonasjoner til 30 per million innbyggere i løpet av noen år, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Målsettingen er også at levende giver av nyre, altså nyre fra nær familie, skal økes til 40 prosent av det totale antall nyretransplantasjoner. Norge er et av de beste land i verden på levende giver av nyre. Flere land lærer nå av Norges gode erfaringer, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.

Markering lørdag

Tall per 3. kvartal 2009 fra Rikshospitalet viser at det har det vært gjennomført 72 organdonasjoner, mot 67 til samme tid i 2008. Det har blitt transplantert 342 organer til 315 pasienter. I fjor var tilsvarende tall 329 organer til 296 pasienter.

Lørdag 17. oktober markeres den europeiske organdonasjonsdagen med stands i mange norske byer og tettsteder.

I forbindelse med donasjonsdagen, har Stiftelsen organdonasjon lørdag en reke stands på ulike plasser rundt i landet. (ANB)

For mer informasjon:

www.organdonasjon.no

regjeringens sider om organdonasjon

Annonse
Annonse