JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bemanner tre av fem

Sjøforsvaret har mannskap nok til kun å bemanne tre av de fem ny fregattene.

Fregattene er Norges største krigsfartøy til en stykkpris av rundt fire milliarder kroner. Nå ligger ett av dem, KNM Roald Amundsen, til kai uten mannskap ved Sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern i Bergen.

Reservedeler fra Amundsen er utlånt til KNM Fridtjof Nansen, som for tiden jakter på pirater utenfor Somalia. Det faste mannskapet er sendt til Spania for å teste ut den neste fregatten fra verftet der.

– Hvis det ikke skjer noe drastisk, vil Amundsen aldri mer komme ut, sier forsvarsanalytiker Jacob Børresen til Aftenposten.

Børresen var med i forsvarspolitisk utvalg som leverte langtidsplanen Forsvaret nå skal styre etter. Han advarer mot ressurskrise i hele Forsvaret:

– Konsekvensene av de altfor lave bevilgningene er at det ikke bare er Hæren som er avviklet i den egentlige betydningen av ordet, men også Forsvaret. I stedet får vi væpnede styrker, løsrevne «nisjekapasiteter». Riktignok av høy kvalitet, men ute av stand til på egen hånd å utrette stort i en krise- eller konfliktsituasjon her hjemme. Dette fordi de har null utholdenhet, de er for få, og fordi de ikke henger sammen i en helhetlig struktur, sier han.

Kommandør Bjørn Egenberg som er sjef for fregattene, sier at Amundsen skal ut og seile igjen. Målet på sikt er å ha mannskap til å seile fire fregatter samtidig, mens én hele tiden er inne til overhaling. Han kan ikke tidfeste når et fjerde mannskap er på plass. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse