JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skepsis og glede over ny minister

Lisbeth Berg-Hansen (Ap) som ny fiskeriminister vekker både bekymring og glede i næringa.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Lisbeth Berg-Hansen (Ap) fra Bindal i Nordland er ny fiskeri- og kystminister etter Helga Pedersen (Ap), som har blitt parlamentarisk leder for partiet i Stortinget.

46-årige Berg-Hansen har bred erfaring, både som visepresident i NHO, statssekretær for Jens Stoltenberg, politisk rådgiver i Fiskeridepartementet for Jan Henry T. Olsen og styreleder i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL).

Det som er egnet til å vekke mer debatt, er hennes bakgrunn fra styret i Røkke-bedriften Aker Seafoods og at hun kommer fra oppdrettsnæringa, som eier i familiebedriften Sinkaberg-Hansen AS.

Bekymret

Lederen i Norges Kystfiskarlag, Paul Jensen, jubler ikke over den nye ministeren.

– Jeg er svært bekymret over at hun kommer fra både Røkkes styre og oppdrettsnæringa. Hun har ikke utmerket seg i noen retning når det gjelder den tradisjonelle fiskerinæringa, sier Jensen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– At hun kommer fra Røkke er det mest bekymringsfulle. Der i gården kjører man et knallhardt løp mot Råfiskloven og Deltakerloven. Hun kommer direkte fra dette styrerommet, sier Jensen.

Han frykter også at Norge kan oppleve chilenske tilstander i oppdrettsnæringa, altså en økologisk katastrofe, hvis man fortsetter i samme lei som i dag.

– Men vi får gi henne en sjanse. Helga Pedersen forsøkte på en rekke ting, men hun undervurderte pengekreftene både innen fiskeri og olje. Berg-Hansen kommer neppe til å ha like høy sigarføring, tror Jensen.

Gleder seg

Fiskarlagets leder Reidar Nilsen er imidlertid godt fornøyd. Det er ikke noen hemmelighet at han ikke har vært noen tilhenger av Helga Pedersen, som han mener har brutt de tidligere så tette båndene mellom Ap og Fiskarlaget.

– Jeg ser på Lisbeth Berg-Hansen som en dyktig person, og jeg har kjent henne i mange år. At hun kommer fra oppdrettsnæring og Røkke betyr ingen ting. Hun vil bli en god fiskeriminister, sier Nilsen til ANB.

– Jeg har ant lenge at det skulle bli sånn, og jeg må si at dette er gode greier, sier Nilsen.

Om Helga Pedersen sa Nilsen nylig til dette til ANB: – Jeg føler at ministeren relativt ofte har landet på andre siden av gjerdet fra der vi befinner oss.

Reidar Nilsen ville aller helst ha en ren Ap-regjering, og da uten Helga Pedersen som fiskeriminister. Det siste ønsket fikk han oppfylt.

Også på Lisbeth-Berg Hansens «hjemmebane», i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL) uttrykkes det optimisme over den nye ministeren.

Store forventninger

Leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, tror Berg-Hansens intime kjennskap til oppdrettsnæringa kan ha en positiv effekt.

– Hun kan ikke virke som om hun er i lomma på oppdrettsnæringa, sier Haltbrekken til ANB.

Han forventer en ryddig minister, og han har også en utfordring til henne.

– Hun bør alliere seg med regjeringskollega Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som også har vært fiskeriminister, og få bukt med internasjonal kriminalitet på fiskeriområdet, sier Haltbrekken.

Helga Pedersen har blitt berømmet for sin innsats nettopp mot svartfisket, men ifølge Haltbrekken går stadig norske bakmenn fri.

– Her trenger vi en fiskeriminister som tør, og som kan dra inn ressurser fra blant annet toll- og skatteetater og andre departementer, mener han. (ANB)

Annonse
Annonse