JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Opposisjonen skeptisk

Stortingsopposisjonen mener den rødgrønne regjeringen ligner på en trygg og traust Ap-regjering med små ambisjoner om fornying og nytenkning.

Opposisjonslederne på Stortinget er enige om at statsminister Jens Stoltenberg har samlet et solid mannskap, med store mengder politisk erfaring og tyngde. Likevel følger et lite sukk når den første anerkjennelsen stilner. Den regjeringen som skal styre landet de neste fire årene lover ikke godt med tanke på fornying og nytenkning, mener de.

– For meg ser det ut som om Jens Stoltenberg har satset mest på det kjente og forutsigbare. Vi trenger nytenkning i Norge. Sånn sett savner jeg kandidater som kan fornye landet, sier leder Siv Jensen i Fremskrittspartiet.

– Arbeidshester

– Regjeringen består av arbeidshester og flere av de nye statsrådene har vært ute i tøffe runder tidligere, sier Høyres leder Erna Solberg til NTB.

Hun håper at de to «gamle» statsrådene, finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) og forsvarsminister Grete Faremo (Ap), kan representere en fornying.

– Fornying har vi sett lite av fra den rødgrønne regjeringens side de siste fire årene, sier hun.

Arbeiderpartiet styrker sin posisjon i regjeringen, ikke bare ved å få en ekstra statsråd på bekostning av SV, men også ved å utnevne Karl Eirik Schjøtt-Pedersen til samordningsminister. Han beholder ansvaret han har hatt ved Statsministerens kontor, men får utvidet talerett i regjeringen og i stortingsgruppen til Ap.

Ap-dominans

Leder Dagfinn Høybråten i Kristelig Folkeparti peker dessuten på at Ap nå sitter med både statsministeren, finansministeren og utenriksministeren i regjeringen som skal styre landet de neste fire årene. Det er høyst uvanlig i en koalisjonsregjering, sier han, og mener den rødgrønne regjeringen bærer preg av å være sammensatt av Ap-statsråder fra de «sosialdemokratiske nettverkene i næringsliv og forvaltning».

Høybråten merker seg blant annet at Ap-veteranen og tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen er hentet inn igjen.

– Regjeringen har satt seg fore å styre økonomien tilbake på linje med handlingsregelen for oljepengebruk. Det er forståelig at Stoltenberg har hentet inn sjefen for innstrammingene på 1990-tallet til denne jobben, sier Høybråten.

– Gammeldags

Heller ikke parlamentarisk leder Trine Skei Grande i Venstre er videre imponert over hvordan statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har lagt regjeringskabalen. Hun hevder overfor NTB at den rødgrønne regjeringen er et skritt tilbake mot «det gammeldagse sosialdemokratiet», når statsråder fra Gro Harlem Brundtlands regjeringer hentes inn igjen.

– Den framstår mer og mer som en ren Ap-regjering, med noe smått kuriosa fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Utnevningen av en samordningsminister fra Ap er det beste eksempel på dette, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse