JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Bør få ned ventetiden

Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) får viktige oppgaver i å videreføre Samhandlingsreformen og få ned ventetiden i helsevesenet.

– Vi venter at hun vil påse at sykehusene får en drift som gjør at ventetiden ikke fortsetter å øke. I år har den økt med fire dager til 75 dager, sier assisterende generalsekretær i FFO, Jarl Ovesen.

Forventninger

Både FFO og organisasjonene for dem som arbeider i helsevesenet har forventninger til statsråden, som overtar etter Bjarne Håkon Hanssen (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Leder i Norsk Sykepleierforbund Lisbeth Normann håper den nye helseministeren vil se med litt nye øyne på utfordringene når det gjelder rekruttering, kompetanse og å utnytte de helsefaglige ressursene optimalt.

– At hun har erfaring med kommunehelsetjeneste, kan være en fordel i det videre arbeidet med Samhandlingsreformen, sier Normann

Også sykehusene

Torunn Janbu, president i Den norske legeforening, trekker fram sykehussektoren og Samhandlingsreformen som viktige utfordringer.

– Det er viktig å diskutere virkemidlene i Samhandlingsreformen, at en ikke bare strør sand på det som er lagt fram, men tar reelle vurderinger av forslagene som foreligger. For eksempel fastlegeordningen, som folk er godt fornøyd med, sier Janbu, som legger til:

– Strøm-Erichsen står også overfor utfordringer i sykehussektoren. Det har å gjøre med forhold som arbeidsmiljø og bruk av verktøy for vurdering av kvalitet og pasientsikkerhet i styring av sykehusene.

– Har levert

Flere av dem som kommenterer utnevnelsen av Strøm-Erichsen til helsestatsråd sier hun har gjort en god jobb i Forsvarsdepartementet.

– Vi vet at det er en statsråd som har levert i forhold til det departementet hun har hatt i fire år. Vi er forventningsfulle, men avventende, sier Ovesen i FFO.

Foruten kortere helsekøer, ønsker FFO at helsestatsråden viderefører Samhandlingsreformen slik at helsetjenesten i kommunene bygges videre ut, særlig for kronikerne.

– Vårt ønske er også at denne statsråden ikke skal stå for noen økning av egenandeler på medisiner og helsetjenester. Det betyr veldig mye for våre 325.000 medlemmer, sier Ovesen.

Kamp mot rus

Venstre venter at den nye helseministeren tar nye grep når det gjelder rusomsorgen.

– Helseminister Bjarne Håkon Hanssen skapte store forventninger til en bedre rusomsorg. Disse forventningene greide han ikke å innfri. Jeg forventer at den nye helseministeren ikke bare kommer med prat, men tar et helt annet grep om rusomsorgen, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen.

Han er også spent på om Strøm-Erichsen er like positiv til heroinassistert behandling som sin forgjenger. Elvestuen mener det må settes i gang et forsøk med slik behandling for de tyngst belastede rusavhengige i Oslo. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse