JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trenger mot og vilje

Det siste Sigbjørn Johnsen gjorde før han forlot Finansdepartementet i 1996 var å sette inn det første beløpet på oljefondets konto.

Tirsdag kom han tilbake med ordene: – Det skal mot og vilje til å håndtere rikdom.

Naturlig nok ble det mye mimring om «gamle dager» da Kristin Halvorsen (SV) etter fire år som finansminister overlot taburetten til Sigbjørn Johnsen (Ap).

– Ingen drømte om de beløp vi nå har i Statens Pensjonsfond da vi slet med underskuddene i statsbudsjettet på begynnelsen av 1990-tallet, sa Johnsen. Derfor er det så viktig at vår generasjon ikke mister grepet, men tenker på dem som kommer etter oss, sa hedmarkingen, som nå har vært fylkesmann i sitt hjemfylke i 13 år. Innimellom har han sittet i styret for Norges Bank, ledet den store pensjonskommisjonen og på mange måter vært en nyttig håndlanger for regjeringen, som han selv kaller det.

Stor forskjell

De to viktigste forskjellene fra forrige gang til nå er ifølge Johnsen at Norge har helt andre statsfinanser i dag, og at vi lever i en globalisert økonomi.

– Krisen vi måtte håndtere på begynnelsen av 90-tallet var nasjonal og nordisk. I dag snakker vi om en internasjonal finanskrise, som Norge så langt har kommet godt fra, sa den nye finansministeren.

Han bekrefter at han ble overrasket da han ble spurt om han kunne være klar dersom regjeringskabalen tilsa at han igjen skulle bli finansminister.

– At jeg ble overrasket betyr ikke at jeg er uforberedt. Som fylkesmann må du følge med, og jeg føler meg i det store og hele godt forberedt, sa Johnsen

Bærekraftig økonomi

Han understreker at hans oppgave blir å sikre landet en bærekraftig økonomi over tid, og at Fastlands-Norge blir bygget opp slik at vi ikke bare er avhengig av oljeutvinningen i Nordsjøen.

– Jeg tror vi går inn i en krevende tid, og at finanskrisen ikke er over, sier Johnsen. Han innrømmet at tiden for innstramminger kan ha kommet, men sa samtidig at det viktigste ikke er å kutte i statsutgiftene for kuttingens egen skyld.

– Det er viktigere at vi ordner køen, sa mannen som nå skal holde sine 19 utgiftskolleger i ørene under budsjettforhandlingene.

Den avtroppende finansministeren la allerede inn en søknad hos sin etterfølger ved å vise til at kunnskap er framtida.

– Helt riktig, men god økonomi må alltid ligge i bunn, sa Johnsen.

«Uforståelig»

Det ble mye blomster og klemmer under nøkkeloverrekkelsen i det gamle regjeringskontoret, som Riksantikvaren er den egentlige bestyrer av.

– Det er nesten utrolig at jeg går herfra frivillig, sa Kristin Halvorsen.

– Det samme gjorde jeg, repliserte Johnsen. SV-lederen fant da tiden inne til å fastslå at det var riktig av hennes parti å ta finansministerposten i 2005, og at det er tilsvarende riktig å gi den fra seg nå.

Hun fryktet ikke samarbeidsproblemer med den «rødgrønne» Sigbjørn Johnsen. Selv understreket den påtroppende finansministeren at han også forrige gang hadde mange rødgrønne forhandlinger.

– Forskjellen er at de den gang foregikk i Stortinget. Det blir litt annerledes å sitte rundt regjeringsbordet, hevdet han.

– Sigbjørn er en erfaren krisehåndterer, sa Kristin. Selv mente Johnsen at hans beste kort var lang erfaring og en viss evne til å virke i et kollegium. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse