JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke overrasket

Som å komme tilbake til familien, var fiskeriminister Lisbeth Berg- Hansens (Ap) reaksjon da hun overtok.

– Her er det jo bare kjentfolk, utbrøt den nye fiskeriministeren da hun kom inn døren til kontoret i departementet tirsdag ettermiddag.

Formelt overtar Lisbeth Berg- Hansen ministerposten etter Sylvia Brustad. Brustad fikk imidlertid bare fungere i 19 dager før den nye regjeringskabalen var klar. Berg-Hansen overtar derfor i realiteten etter Helga Pedersen som forsvant til Stortinget som Arbeiderpartiets nye parlamentarisk leder etter valget.

– Fikk en følelse

Gangene i regjeringskvartalet er likevel ikke ukjente for den ferske statsråden. På 1990-tallet var hun politisk rådgiver i Fiskeridepartementet i fire år og i 2001 ble hun statssekretær for Jens Stoltenberg.

– Nå om dagen ser jo vi hvem ringer på telefonen, og da jeg så Jens ringte, fikk jeg en følelse av hva det gjaldt, sier Lisbeth Berg-Hansen om utnevnelsen til fiskeriminister.

Den 46 år gamle nordlendingen er godt kjent i fiskerikretser. Hun eier lakseoppdrettsfirmaet Sinkaberg-Hansen med en omsetning på en halv milliard kroner årlig. Lisbeth Berg-Hansen har også en lang rekke styreverv, blant annet i Røkke-eide Aker Seafood. Hun har også vært visepresident i NHO.

Trekker seg

– Jeg vil selvfølgelig trekke meg fra samtlige styreverv nå som jeg er minister, sier hun.

På selve dagen for utnevnelsen vil hun ikke kommentere striden som Norge for tiden har med EU. Norske makrellfiskere er nektet å gå inn i EUs økonomiske sone for å fiske det de måtte ha igjen av årets kvote.

Mens Norge hevder dette er avtalebrudd, så er oppfatningen i EU at Norge ikke har en slikt utstrakt rettighet. Temaet vil bli tatt opp når en ny avtale om fiskeri med EU skal forhandles fram i løpet av høsten.

Også flere andre temaer står i kø for behandling. Konflikt mellom lakseoppdrettsnæring og bevaring av villaksen, problemene i kystfisket og arbeidet med å finne bakmennene innen det utstrakte svarte fisket som foregår. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse