JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bok om 70-åringen

LO Stat er 70 år i år. Nå kommer en bok om jubilantens historie.

morten.hansen@lomedia.no

LO stat diskuterte i fjor sin framtidige rolle. To alternativer var mulig; enten bli historie eller ville gå videre og modernisere seg.

Valget falt på det siste. Det førte til at tidligere redaktør i Kartellnytt og Aktuell, Ole Kristian Mortensen, fikk en idé.

– Jeg kom med et innspill om å lage en 70-årsbok. Det falt i god jord, og vi satte i gang i fjor høst, sier Mortensen.

For 20 år siden ble det laget et hefte i forbindelse med daværende statskartellets 50-årsdag. Dette har Mortensen tatt med og brukt som utgangspunkt i den nye boken.

I heftet var det blant annet en kort historisk beskrivelse av kartellets første 50 år.

– I tillegg var det flere samfunnsengasjerte mennesker som ble engasjert til å skrive et kapittel hver om et konkret tema. Jeg synes dette har vært viktig å ta med. Det er interessant å se hvordan datiden så for seg framtiden vi nå er i, sier Mortensen.

Selv har han tatt for seg de siste 20 årene, og fakta knyttet til Kartellets formelle vedtak.

Han har selv jobbet de siste 20 årene i LO Stat, først og fremst som redaktør for Kartellnytt og senere Aktuell.

– Jeg må vel kunne si at jeg er den som har mest sammenhengende oversikt over hva som har skjedd i LO Stat de siste to tiårene. Helt siden jeg begynte i Kartellnytt 1. mai 1989 har jeg vært tett på organisasjonene, sier Mortensen.

I tillegg til kapitlet om de siste 20 årenes viktige hendelser, som Mortensen selv har forfattet, har han - i likhet med det 20 år gamle heftet - fått personer med mer eller mindre tilknytning til LO stat til å bidra.

Blant noen av skribentene finner vi administrerende direktør i Spekter, en av LO Stats forhandlingsmotparter, Lars Haukaas og tidligere leder av LO Stat, Terje Moe Gustavsen.

– Nåværende vegdirektør Gustavsen var kartelleder i en periode fagbevegelsen hadde kraftfulle synspunkter på moderniseringen av staten. Men ikke alle synspunktene ga utslag i politiske vedtak

I tillegg vil jeg nevne VGs Bjørn Haugan sin artikkel om kartellkonferansen som politisk verksted som interessant lesning. Det samme gjelder intervjuet med nåværende leder, Morten Øye, sier Mortensen.

Annonse
Annonse