JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fiskeriminister i hardt vær

Lisbeth Berg-Hansen vekker oppsikt ved å gå imot offentliggjøring av skattelistene, stikk i strid med regjeringens syn.

Nå advares hun mot sin dobbeltrolle som fiskemillionær og fiskeriminster.

Regjeringens nest rikeste medlem, den ferske fiskeri- og kystministeren Lisbeth Berg-Hansen (Ap), liker ikke at skattelistene blir offentliggjort. Berg-Hansen er blitt millionær på lakseoppdrett og er oppført med en formue på 18,4 millioner kroner i skattelistene for 2008. I tillegg hadde hun i fjor en inntekt på noe over 800.000 kroner.

Berg-Hansen sier det ikke er av hensyn til seg selv at hun er imot offentliggjøring av skattelistene, men av hensyn til barn og familie, særlig i små lokalsamfunn.

– Sånne tall kan brukes til så mye. Ungene kommer hjem og spør «Er det sant at vi er så rike?», sier Berg-Hansen til Dagsavisen.

Hun har selv tre barn og ett barnebarn.

Talte Jens imot

Den nybakte statsråden brukte dermed sin første arbeidsdag til å tale sjefen, statsminister Jens Stoltenberg (Ap), midt imot. Han mener nemlig offentliggjøring av skattelistene er en god ting.

– Vi har en lang og god tradisjon for at skattelistene er offentlige. Vi har foretatt noen innstramminger på grunn av personvernhensyn, men ønsker å videreføre åpenheten av hensyn til ytringsfriheten, sa Stoltenberg i Stortingets spørretime onsdag.

Da Dagsavisen møtte Berg-Hansen senere på dagen, forsøkte hun å dempe inntrykket av uenighet med statsministeren.

– Det fins sikkert gode argumenter for offentliggjøring og jeg har innfunnet meg med at sånn er det, sa hun.

Hun synes likevel medienes framstilling av hennes formue på over 18 millioner kroner er feilaktig.

– Det er jo ikke sånn at jeg går rundt med denne formuen i veska. Det er arbeidsplassen til 170 mennesker, og jeg er stolt av den, sier Berg-Hansen.

Inhabil

Motstanden mot åpne skattelister er imidlertid ikke den eneste grunnen til at det nå blåser friskt rundt den nye fiskeri- og kystministeren. Familieselskapet SinkaBerg-Hansen AS, som Lisbeth Berg-Hansen eier om lag ti prosent av, er politianmeldt for omfattende lakserømming. Det er ifølge anmeldelsen fra Norges Miljøvernforbund ikke første gang det rømmer laks fra oppdrettselskapets anlegg.

Listen over Berg-Hansens mange styreverv og eierinteresser kan også by på problemer. Jusprofessor Eivind Smith mener Berg-Hansen fort kan havne i situasjoner der hun er inhabil. Han tar det for gitt at den ferske fiskeriministeren vil fratre alle sine styreverv som er relatert til fiskerinæringen. Det har hun også gjort.

– Jeg har gått ut av absolutt alle styrer, sier hun.

Trenger vikar

Eivind Smith mener det ikke er opplagt at Berg-Hansen også må selge seg ut av det familieeide oppdrettsselskapet SinkaBerg-Hansen.

– Du kan ikke nekte folk å eie noe selv om de er statsråder, og du kan heller ikke nekte dem å være eiere i selskaper som er relatert til det fagområdet de jobber med. Men om hun skal fortsette å eie, må hun ta på alvor at dette kan føre til inhabilitet og fratre i slike tilfeller, sier Smith.

Berg-Hansen regner selv med at hun vil trenge en «vikar» i enkelte saker.

– Ja, det vil være situasjoner det jeg helt opplagt er inhabil og vil trenge en settestatsråd.

– Hvilke situasjoner er det?

– De gangene selskapet jeg er medeier i er involvert på en eller annen måte.

– Vil det skje ofte?

– Jeg tror ikke det. Vi er bare en middels stor oppdrettsbedrift, sier Berg-Hansen.

Legge lista lavt

Jusprofessor Eivind Smith påpeker at habilitet må vurderes fra tilfelle til tilfelle, og at det er strenge regler for hva som defineres som inhabilitet i juridisk forstand.

– Lisbeth Berg-Hansen er både familie- og yrkesmessig sterkt inne i oppdrettsnæringen. Det stiller ekstra krav til henne for å sørge for at hun og fiskeriministeren har tillit også hos de som ikke er fiskeoppdrettere, for eksempel de som driver med villaks eller kystfiske. Derfor må hun legge lista lavere for når hun ber om å få sin habilitet vurdert, sier Smith.

Også tidligere styreverv kan få betydning for habiliteten, selv om Berg-Hansen fratrer. Det betyr at hun for eksempel kan være inhabil i saker som berører Aker seafoods, selv om hun går ut av styret.

– Ikke noe problem

Lisbeth Berg-Hansen ser ikke at det kan oppfattes som et generelt problem å ha eierinteresser i oppdrettsnæringen og samtidig være fiskeriminister.

– Nei, det er ikke noe problem. Det er heller ikke noe nytt verken i Fiskeridepartementet eller Landbruksdepartementet. Det er klare juridiske retningslinjer for dette, sier Berg-Hansen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse