JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

20 år med barns rettigheter

Barnekonvensjonens 20-årsjubileum ble feiret med storfint selskap i Gamle Festsal i Oslo torsdag.

Kong Harald, dronning Sonja, barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) og representanter fra Barneombudet var til stede ved markeringen.

– Vi må virkeliggjøre konvensjonen for dem som har det vanskelig. Det handler om å hjelpe foreldre å mestre omsorgsoppgaven og det å oppdage når barn blir utsatt for vold eller overgrep fra voksne, sier barneombud Reidar Hjermann til NTB.

Boka «Barn»

Som et ledd i det å fremme barnekonvensjonen og gjøre den kjent, har Hjermann og Knut Haanes redigert boken «Barn», om det å være ung i dagens samfunn.

– Jeg kan vel si at situasjonen for barn har bedret seg de siste tiårene i Norge. Du ser ikke norske foreldre slå barna sine på gata, og det er ikke lenger foreldre som tror at de skal utsette barn for fysisk avstraffelse for at de skal bli bedre mennesker, sier Hjermann.

Forpliktelser

Målet med boken er å belyse ulike sider av barnekonvensjonen i norsk hverdag, slik en rekke forskere, forfattere og unge opplever den.

FNs barnekonvensjon er selve grunnpilaren i barneombudets arbeid. Den gir ombudet mulighet til å verne om barns interesser og etterse at norsk rett og forvaltningspraksis samsvarer med de forpliktelser Norge har ifølge konvensjonen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse