JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Regjeringen må gripe inn

Opposisjonen krever at regjeringen tar grep for å få kontroll med situasjonen i Arbeids- og velferdsetaten (Nav).

– Det er alvorlig at Riksrevisjonen finner betydelige mangler ved etterlevelsen av etablerte rutiner for internkontroll i Arbeids- og velferdsetaten, sier statsråd Rigmor Aasrud (Ap). Hun bestyrer departementet inntil Hanne Bjurstrøm overtar 20. desember.

– Samtidig er det viktig å merke seg at revisjonen gjelder 2008, og at det siden da er tatt viktige grep for å styrke etatens arbeid også på dette området, sier Aasrud.

– Mangler kontroll

Høyres arbeids- og sosialpolitiske talsmann, Torbjørn Røe Isaksen, krever at ansvarlig statsråd må forklare seg for Stortinget. Han vil i første omgang stille et spørsmål om saken i spørretimen.

– Regjeringen kan ikke lenger bruke Nav-reformen som en unnskyldning for problemene i etaten. Riksrevisjonens rapport om Nav er knusende, og viser at regjeringen åpenbart mangler kontroll, sier han.

Stortingsrepresentant Anders Anundsen (Frp), som er leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, er sterkt bekymret for forholdene som Riksrevisjonen avdekker.

– Nav-reformen kan stå foran et systematisk sammenbrudd etter at Riksrevisjonen sier den ikke kan bekrefte arbeids- og velferdsetatens regnskap for 2008. Dette er ganske dramatisk i etat som utgjør nærmere en tredel av statsbudsjettet, mener Anundsen.

Kristelig Folkepartis finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, forventer at de ansvarlige statsrådene går grundig gjennom merknadene og sørger for at de påpekte feilene blir rettet opp.

– Den alvorlige kritikken som er reist mot NAVs økonomistyring gjør det ekstra bemerkelsesverdig at det kun er en statsrådsreserve som får ansvaret for å rette dette opp, sier Syversen.

– Tar det svært alvorlig

Riksrevisor Jørgen Kosmo nølte ikke med å beskrive situasjonen i Nav som alvorlig og bekymringsfull da han la fram revisjonsrapporten for 2008. Rapporten viser at internkontroll knyttet til saksbehandling på stønadsområder og regnskapsrutiner er svært mangelfull.

– Å få ned saksbehandlingstidene har hatt høyest prioritert og har gått på bekostning av en del interne kontroller som Riksrevisjonen etterlyser, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i en kommentar

– Vi etablerte forvaltningsenheter i 2008 nettopp for å få bedre kvalitet og kontroll med saksbehandling og utbetaling. Riksrevisjonen har forståelse for hovedgrepet med å etablere forvaltningsenheter, men peker på viktige utfordringer, og det tar vi svært alvorlig, sier Saglie. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse