JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Planlegger tur til Afghanistan

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) lover at Norge skal holde nivået, men legge om innsatsen i Afghanistan.

Selv vil hun besøke de norske styrkene så raskt det lar seg gjøre.

– Det er utrolig viktig for meg å gjøre meg kjent med situasjonen i Afghanistan. Jeg vil reise, ikke bare til Afghanistan, men også andre steder vi har operasjoner, sier Faremo til NTB.

– Jeg vil at de som tjenestegjør for Norge, skal vite at jeg synes de gjør en kjempejobb, legger hun til.

Legger om

Rundt to døgn etter at hun overtok posten som forsvarsminister, ankom hun torsdag NATOs forsvarsministermøte i Bratislava, hvor krigen i Afghanistan er det altoverskyggende temaet.

– Hva er ditt budskap til dine nye kolleger om den norske innsatsen?

– Vi viderefører på samme nivå, men tilpasser innsatsen etter et ønske om å støtte opp om afghanernes evne til å ta vare på egen sikkerhet, fastslår Faremo, og sier hun står trygt på regjeringserklæringen i saken.

Forklare

Forsvarsdepartementet har brukt mye tid de siste dagene på å forklare at en setning som ble stående i statsbudsjettet om en «terminering» av bidraget i Maimana i Nord-Afghanistan, ikke betyr noen nedtrapping.

I stedet er det uttrykk for den omleggingen til i større grad å trene afghanske styrker som er bakgrunnen.

– Den omleggingen som finner sted, skjer i en krevende situasjon - det er vanskelig å skrive inn slike endringer i en budsjettproposisjon, sier forsvarsministeren.

Flere kan havne i sør

Kilder i Forsvarsdepartementet NTB har snakket med, er opptatt av at denne omleggingen ikke betyr en mindre «skarp» innsats, snarere tvert imot.

Trenerne, organisert i såkalte OMLT-enheter, er med afghanske styrker ut på oppdrag. De kan i teorien bli sendt hvor som helst i landet. Selv om erfaringen tilsier at oppdragene først og fremst blir i nord, hvor nordmennene befinner seg, betyr omleggingen også at norske soldater oftere kan bli sendt til urolige Sør-Afghanistan.

Det er ikke ventet noen nye løfter fra forsvarsministrene om opptrapping i Afghanistan på møtet i Bratislava, som formelt starter Afghanistan-diskusjonen fredag.

– Må gjøre mer

Men NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen la allerede før ministrenes ankomst vekt på at allianselandene må gjøre mer enn i dag. Bakgrunnen er at stadig flere allianseland åpent snakker om tidsfrister for tilbaketrekking.

NATO-sjefen tegner et dystert bilde av situasjonen hvis innsatsen i Afghanistan trappes ned for fort.

– Det vil igjen gjøre Afghanistan til en treningsplass for al-Qaida. Trykket på atommakten Pakistan vil bli voldsom. Ustabilitet vil spre seg gjennom Sentral-Asia, og det vil bare være et tidsspørsmål før vi her i Europa vil føle konsekvensene av dette, sier NATO-sjefen.

På linje med Fogh

Faremo mener Norge er på linje med NATO-sjefen når det gjelder hva som kreves framover: større vekt på opplæring av afghanerne.

Etter å ha vært både justis- og bistandsminister på 90-tallet, har Faremo heller ikke vanskelig for å se fornuften i honnørordene som framføres om en helhetlig tilnærming til konflikten i landet.

– Den er det viktig for meg å understreke, sier hun.

God anledning

Selv om det kom raskt på henne, er NATO-møtet i Bratislava en god anledning for Faremo til å bli kjent med både organisasjonen og de andre ministrene.

Arbeidsmiddagen torsdag kveld var nok ekstra krevende for den ferske forsvarsministeren, siden Fogh Rasmussen på forhånd insisterte at kun ministrene, uten støttespillere, skulle være til stede.

– Jeg ser på dette som et møte med hyggelige kolleger. Jeg har prøvd å bruke de 48 timene til å forberede meg, men samtidig er mange av problemstillingene allmennpolitiske, sier Faremo.

– Likevel er jeg er først og fremst kommet hit for å lære, legger hun til. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse