JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO advarer mot styregrossister

LO-leder Roar Flåthen advarer Trond Giske mot kvinner som er gjengangere i statsdominerte selskaper.

kjell.werner@anb.no

– Vi må passe oss slik at det ikke blir bare en begrenset elite av kvinner som bekler alle de viktige styrevervene. Det er nok av kvinnelige kandidater å ta av både i fagbevegelsen og den rødgrønne leiren for øvrig, sier LO-leder Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

LO-lederen er glad for at styregrossistene i «Gutteklubben Grei» ble avløst av et bedre mangfold i styrerommene.

– Men nå vil jeg advare mot at vi får en «Dameklubben Grei». Vi fikk en helt nødvendig debatt om å få flere kvinner inn i styrerommene, og dette har gitt resultater. Her har Norge blitt et foregangsland. Men nå etterlyser jeg et større mangfold og bredde blant kvinnene som skal representere staten i de store selskapene, sier Roar Flåthen.

Aker-saken

Han etterlyser også en økt bevissthet blant statens styrerepresentanter.

– Det er ikke alle som er klare nok på hva som er oppgaven, sier Flåthen.

– Er dette en kritikk av Berit Kjøll som representerte staten i Aker-systemet?

– Jeg vil ikke henge ut enkeltpersoner. Men Aker-saken førte til at diskusjonen om det statlige eierskapet gikk av sporet. Det blir feil innfallsvinkel å hevde at staten må holde fingrene fra fatet, sier Flåthen.

– Vi må altså få inn flere kvinnelige styrerepresentanter fra de rødgrønne. Samtidig vil jeg presisere at det er mange kvinner med annen politisk bakgrunn som gjør en god jobb. Jeg vil spesielt framheve rederikvinnen Eliabeth Grieg, som jeg har stor respekt for, sier Flåthen.

– Regjeringens folk må være mer bevisst på å sette inn styremedlemmer som de tror er i stand til å forvalte eierskapet på en god måte, sier Flåthen.

Møtte Flåthen

Torsdag var nyslått næringsminister Trond Giske (Ap) invitert til LO for å få dette budskapet, og Giske var ikke sen om å gripe muligheten.

– Dette er det første møtet jeg deltar på utenfor departementet, og det er ikke tilfeldig at det skjer i LO. Dette er et signal om at regjeringen skal ha et nært forhold til LO og fagforbundene der. LO skal først og fremst ivareta mange hundre tusen arbeidstakeres rettigheter og arbeidsvilkår, men LO er også en stor kraft for næringsutvikling og omstilling. LO er verdens beste fagbevegelse, sier Giske og roser LO for å være opptatt av «samfunnsutvikling i stort».

– Det finnes utallige eksempler på LO-tillitsvalgte som har vært mer omstillingsvillige og tenkt mer langsiktig enn både styre og ledelse i bedriften, sier Giske og bruker Orkla-gruva som eksempel på at nedleggelse kan resultere i tusenvis av nye arbeidsplasser i et solid norsk selskap.

Aktivt eierskap

– Kan vi forvente et mer aktivt statlig eierskap med deg som næringsminister?

– Staten skal utøve et aktivt eierskap og være en profesjonell, langsiktig og deltakende eier. Vi skal stille krav akkurat slik som private eiere stiller krav i de aktuelle selskapene for å nå de målene som settes. Regjeringen skal ha et gjennomtenkt forhold til styremedlemmene og de styringssignalene som gis. I tillegg skal vi se på rammebetingelser og kapitalforvaltning, sier Giske.

Han avviser tanken om at staten skal eie sine statlige poster gjennom ett eget selskap, slik det har blitt antydet fra flere hold.

– Jeg vil ikke ha flere ledd mellom meg og de som er representanter for staten som eier. Det vil bare gjøre styringssystemet vanskeligere og forkludre ansvarsforholdet, sier Giske.

Nyttig prat

Roar Flåthen mener det er nyttig å komme tidlig i dialog med den nye næringsministeren.

– LO stiller krav om at regjeringen utøver en god eierskapsstyring. Næringsministeren må få en tydeligere stemme om et mer aktivt eierskap. Statens styremedlemmer i delvis statlig eide selskaper må ikke være i tvil om hva eieren vil. Men staten skal heller ikke instruere styremedlemmene. Når staten har flertall, så vil styrelederen være helt sentral. Som statlig styremedlem skal man selvsagt ivareta selskapets beste som helhet, men det vil jo også være bra for staten som eier. Jeg er veldig glad for at det ikke verken er analytikere eller pingpong-økonomer som styrer dette landet, sier Flåthen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse