JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tør ikke friskmelde norsk økonomi

Finansminister Sigbjørn Johnsen tør ikke spå når finanskrisen slipper taket på norsk økonomi. Den kan blusse opp igjen, advarer han.

– Under finanskrisen har vi for alvor sett at ingen land er beskyttet fra det som foregår utenfor nasjonale grenser. Vi er en del av en større økonomi og må handle deretter. Jeg tør ikke å spå når krisen vil være over i Norge. Du vet aldri når den kan blusse opp igjen, sier landets nye og erfarne finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) til NTB.

– Ikke nasjonal løsning

Johnsen lyttet med interesse til administrerende direktør Dominique Strauss-Kahn i Det internasjonale pengefondet (IMF) fredag, som var i Oslo for å holde et foredrag om den økonomiske krisen.

– Den viktigste lærdommen av finanskrisen, som ikke er over, er at den globale økonomien ikke har en nasjonal løsning, sier Strauss-Kahn.

Fredag gikk DnB NOR-sjef Rune Bjerke ut og friskmeldte norsk økonomi, dagen etter at Norges største bank la fram gode resultater for tredje kvartal. Han mener det økonomiske bildet har endret seg betraktelig det siste halve året.

– Verst for de fattigste

Sigbjørn Johnsen har ikke sittet mange dagene i finansministerstolen, men er likevel klar på hva han anser som den største utfordringen i norsk økonomi i tiden framover.

– Det viktigste nå er at vi sørger for en god økonomisk politikk så vi er i stand til å løse eldrebølgen og pensjonsreformen. Norge er i en helt unik situasjon, og det er derfor viktig at vi ikke mister det globale perspektivet. Fattige land har det tyngst, understreker Johnsen overfor NTB.

Hele 90 millioner mennesker står i fare for å bli skjøvet ut i fattigdom i år. Det mener finansministeren må være alle lands hovedfokus.

– Den økonomiske krisen gir ekstrem fattigdom og hungersnød. Og i verste fall fører den til sosial uro. En stabil økonomi gir trygghet, sier Johnsen.

– Land må samarbeide

IMF-direktør Dominique Strauss-Kahn krever i Det internasjonale pengefondet krever at land over hele verden må fortsette å samarbeide om en stabil økonomi, også når finanskrisen er over.

– Under finanskrisen har vi sett et enestående globalt samarbeid mellom ulike land. Den største utfordringen vi står overfor når verdensøkonomien friskmeldes, er proteksjonisme og overfokusering på nasjonale problemer. Det vil være en stor feiltakelse å ikke beholde et globalt perspektiv i arbeidet for å sikre økonomisk stabilitet, sier Strauss-Kahn.

IMF har gitt kriselån til flere land under den økonomiske krisen, deriblant Island.

– Krevende

IMF har fått krass kritikk for å ha prioritert de rike landene framfor fattige under den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet.

– Vi snakker faktisk om liv og død. Om barn som sulter på grunn av krisen. Vi har 86 medlemsland å ta hensyn til, og alle vil bli hørt. Det er krevende, vedgår Strauss-Kahn.

Han mener det er uansvarlig å fortsette å låne ut store pengesummer til land som aldri vil være i stand til å betale tilbake.

– IMF ønsker å hjelpe til, men vi trenger mer ressurser og støtte fra det internasjonale samfunnet. Vi er ikke en bank heller, påpeker direktøren.

Gjeldskrav

IMF har gitt kriselån til flere land under den økonomiske krisen, deriblant Island. I mars i år uttalte Strauss-Kahn stor bekymring over verdensøkonomien.

I 2010 ser imidlertid pengefondet noe mer optimistisk på den globale økonomien men Strauss-Kahn understreket flere ganger fredag at krisen ikke er helt over.

– Vi har minst ett år igjen med økt ledighet i mange land. Folk i Oslo, Chicago, Brasil og andre steder vil miste jobbene sine. Hvordan kan vi da si at krisen er over, spør han retorisk.

I forrige måned gikk franske og britiske myndigheter ut og sa de vil gi 23,2 milliarder kroner til IMF for å hjelpe fattige land ut av krisen. Pengene skal gis som et rentefritt lån til land som ikke klarer å betale for importen sin.

– Man må av og til ta tøffe beslutninger for å få stabilisert økonomien. Det er ikke tvil om at det økonomiske krisen har satt sine spor, spesielt i fattige land. Disse nasjonene må gjøre alt de kan for å stimulere økonomien igjen, råder IMF-sjefen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse