JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Fingrene av fatet, Giske

Fremskrittspartiets Harald Nesvik frykter at næringsminister Trond Giske vil utevne sine rødgrønne venner som statlige styrerepresentanter.

– Vi har jo sett hvor flink Trond Giske har vært til å plassere sine folk på sentrale poster i kulturlivet. Det er grunn til å frykte at han vil opptre på samme måte overfor selskaper hvor staten er stor eier, sier næringspolitisk talsmann Harald Nesvik i Fremskrittspartiet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det vil være forferdelig uheldig om Giske henter kandidater fra egen vennekrets. Hold fingrene av fatet, sier Nesvik.

Bare kompetanse

Fredag gikk LO-leder Roar Flåthen ut med en oppfordring til næringsminister Trond Giske om å bruke flere kvinner fra fagbevegelsen og i den rødgrønne leiren som statlige styremedlemmer. Flåthen advarte mot kvinnelige styregrossister og «Dameklubben Grei».

– Jeg håper ikke at Trond Giske går i denne fella. Dyktighet og kompetanse må være avgjørende for slike styreverv. Da blir det galt om Giske bare plukker folk fra fagbevegelsen og venstresiden, sier Nesvik.

– Tidligere Ap-regjeringer har vært flinke, med negativt fortegn, til å utnevne sine egne i næringslivet. Jeg håper Giske legger seg på en annen linje. Men de rødgrønnes praksis fra styreutnevnelser i helseforetakene gjør meg lite optimistisk. Her har man mer sett på politisk farge enn kvalifikasjoner, sier den tidligere helsepolitiske talsmannen i Frp.

Nesvik er delvis enig med Flåthen i kritikken mot kvinnelige styregrossister.

– Det finnes ufattelig mange dyktige kvinner her i landet som kan bekle styreverv. Men kompetansen må altså være utslagsgivende. Jeg ønsker større variasjon i styrerommene og oppfordrer til mer kreativitet, sier Nesvik.

Viktig debatt

Lederen i Stortingets næringskomité, Terje Aasland (Ap), setter pris på LO-lederens uttalelser.

– Roar Flåthen spiller opp til en viktig debatt. Dette er en debatt vi bør ta. Det er viktig å spre styreverv så mye om mulig. Jeg ønsker meg mer mangfold i styrerommene, sier Aasland.

– Bør det settes inn flere styremedlemmer med rødgrønn bakgrunn i selskapene der hvor staten er betydelig eier?

– Det vil jeg ikke uttale meg konkret om. Her må det legges vekt på kvalitet. Samtidig finnes det mange flinke kvinner som ikke er brukt. Vi må bruke flere av dem, sier Aasland.

Uenig med Flåthen

Nina Solli i NHO-prosjektet «Female Future» er uenig med LO-leder Roar Flåthen.

– Vi tar avstand fra ordbruken om «Dameklubben Grei». Vi er veldig oppsatt på å få inn styremedlemmer som øker verdiskapningen. Men nå ser vi slagsiden av kvoteringsloven som skal sikre likestilling i bedrifters styrer. Nå ser vi resultater bak tallene som ikke er ønsket, sier Nina Solli.

Hun peker på at NHO er imot kvoteringsloven som skal sikre kvinner 40 prosent i de store selskapene.

– Vi har siden 2004 jobbet aktivt med å få kvinner inn i ledende stillinger og bedriftsstyrer. 1.100 kvinner har gått våre kurs. Staten som eier må ta sin del av ansvaret for å rekruttere dyktige kvinner. Det finnes mange aktuelle styrekandidater rundt omkring i landet, sier Solli og legger til at det er gode muligheter for å få flere kvinner til å ta styrejobber. (ANB)

Annonse
Annonse