JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Solberg peker på Stoltenberg

Erna Solberg krever statsministerens garantier for at Nav styres på riktig måte.

Høyres leder deler dermed ikke Frps krav om at Nav-direktør Tor Saglies må gå av, men krever statsministerens garantier om at ledelsen i direktoratet er egnet til å fullføre velferdsreformen.

Erna Solberg sier det ikke er opposisjonens rolle å kreve ansattes avgang i direktoratene, men hun stiller seg langt på vei enig med skepsisen Siv Jensen ga uttrykk for på Fremskrittspartiets landsstyremøte lørdag.

Må svare

Solberg vil derimot at statsminister Jens Stoltenberg kommer til Stortinget med en redegjørelse for den videre gjennomføringen av Nav-reformen. Hun vil også ha garantier fra regjeringssjefen om at det ikke er problemer i ledelsen i Nav som er årsaken til problemene etaten nå erfarer med gjennomføringen.

– Tre statsråder som har arbeidet med denne reformen er gått av. Nå er det bare Jens Stoltenberg igjen som har deltatt under hele prosessen. Nå må han svare på om dette prosjektet vil gå på skinner, sier Erna Solberg til NTB.

Hun reagerer likevel på rapporten fra Riksrevisjonen som har nektet å godkjenne regnskapet i Nav for 2008 og som melder om at det har vært feil i rapporteringene som er foretatt.

Skjedd før

Solberg sier situasjonen rundt Nav nå minner om den såkalte Aetat-saken i 2000. Det er ni år og en dag siden daværende arbeidsdirektør Ted Hanisch trakk seg fra jobben etter at det ble avdekket systematiske feil i rapporteringen. Daværende arbeidsminister, dagens riksrevisor, Jørgen Kosmo, snakket den gang om en ukultur i etaten.

– Er det noe i kulturen der, at når stresset kommer og problemene melder seg, så melder man ting man ikke burde gjøre, undrer Høyre-lederen.

– Og nå er situasjonen enda mer alvorlig enn den gangen for reformen er mer omfattende, avslutter hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse