JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Følges med argusøyne

– Vi kommer til å følge den nye fiskeriministeren Lisbeth Berg-Hansen med argusøyne, sier Torfinn Evensen i organisasjonen Norske Lakseelver.

Organisasjonen mener at oppdrettsnæringen lever på lånt tid og at næringen er mer enn moden for et hamskifte.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er eier i oppdrettsselskapet Sinkaberg-Hansen. Oppdrettsnæringen blir vurdert som den største trusselen for villaksen og ørret, og dermed for norske lakseelvers framtid. Ut fra dette kan en vel konkludere med at jubelen neppe sto i taket blant villaksens frontsoldater da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) presenterte Berg-Hansen som landets nye fiskeriminister.

Hamskifte

Den nye regjeringen er også tung på kompetanse innenfor oppdrett i andre departementer. Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) har årelang bakgrunn som styreleder i et av Norges største internasjonale oppdrettskonsern, Cermaq. Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) har bakgrunn i oppdrett fra bedriftene Nils Williksen AS og Midtnorsk Havbruk AS.

Torfinn Evensen velger å håpe på en fiskeristatsråd som tenker nytt og handler nytt, også innenfor oppdrett.

– Målet må være en bærekraftig oppdrettsnæring, og vi har i alle fall fått en fiskeriminister som ikke kan handle mot bedre vitende når det gjelder utviklingen av denne næringen, sier Evensen til NTB.

Han mener tiden er overmoden for endringer i næringen.

Tenke nytt

– Tiden er moden for å tenke nytt. Dagens teknologi bygger på gårsdagens løsninger. Egentlig står oppdrettsnæringen på samme nivå som den landbaserte industrien på 1960-tallet, og under tidligere fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) ble det ikke tatt nye grep for næringen. Det var status quo i hele hennes periode.

Helga Pedersen gjorde ikke vesentlige grep for å forhindre rømming. I tillegg tildelte hun nye konsesjoner og økte volumet innenfor norsk oppdrettsnæring, mot rådene fra egne faginstanser. Evensen mener at det ikke må være rom for tildeling av nye konsesjoner før oppdrettsnæringen er kommet over i et nytt spor og blitt bærekraftig.

Hans råd til den nye fiskeriministeren er å se på løsninger som gjør oppdrettsnæringen hundre prosent rømningssikker, slik at spredning av lakselus og sykdommer til villaksen kan forhindres. Da må en ta steget over fra sjø- til landbasert oppdrett, eller fra frittliggende sjømerder til lukkede anlegg i sjø.

– Tåler regningen

– Dette vil koste, men er det en næring som tåler slike kostnader så må det være oppdrettsnæringen. En slik satsing vil gi en gevinst til miljøet, til villaksen og jeg tror også til oppdrettsnæringen selv. Når kostnadene er tatt vil Norge ha skaffet seg et konkurransefortrinn innenfor oppdrett av laks og ørret, mener Evensen.

Han viser til Soria Moria 2, der det står mye fint om villaksen. Nå er det bare oppfølgingen som mangler. Norske Lakseelver har stilt en rekke krav, i tillegg til lukkede anlegg, for å forhindre spredning av lakselus og sykdommer. Blant kravene er en miljøavgift ut fra prinsippet om at forurenser skal betale. Det er også krav om steril laks i oppdrettsnæringen.

– Jeg håper at Lisbeth Berg-Hansen ser at oppdrettsnæringen i Norge lever på lånt tid og ikke kan fortsette med gårsdagens teknologi. Jeg håper og tror at det kan være lettere for denne næringen å ta spranget over til noe nytt med en av sine egne ved roret, sier Evensen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse