JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venter årets første renteøkning

De fleste økonomer som følger renteutviklingen, tror sentralbanksjef Svein Gjedrem kommer til å starte renteøkningene igjen på møtet onsdag.

Fra høsten 2008 og fram til sommeren 2009 satte Norges Bank ned styringsrenten fra 5,75 til 1,25 prosent. Bankene fulgte etter, til glede for låntakerne. Nå regner de fleste økonomer med at bunnen er nådd, og at renten er på vei oppover igjen fra rentemøtet 28. oktober.

Beste boliglånsrente ligger nå rundt 3 prosent. Det er ikke ventet store rentehopp det første året, men i løpet av de neste to-tre årene mener mange analytikere at boliglånsrenten kan doble seg.

Tror på liten økning

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets skriver i en forhåndsomtale av rentemøtet at de venter en renteøkning på 0,25 prosentpoeng.

Dette bygger blant annet på signalene fra Norges Bank de siste månedene og på nye og bedre tall for den økonomiske utviklingen i Norge.

DnB NOR Markets tror økningen onsdag vil bli fulgt av nye opptrappinger neste år og i 2011.

Flere andre analytikere er av samme mening. Renten vil øke i oktober og de neste økningene vil komme noe raskere enn tidligere anslått.

Renteutvikling framover

Porteføljeforvalter Roar Tveit i Holbergfondene i Bergen tror også det er mest sannsynlig at renten heves med 0,25 prosentpoeng onsdag.

– Men like interessant som selve rentebeslutningen er at det kommer en ny pengepolitisk rapport der Norges Bank tegner en ny rentebane. Der vil banken si hva den tror om framtidig renteutvikling, sier Tveit.

– Vi tror at Norges Bank kommer til å heve rentebanen noe, men banken vil være litt forsiktig ut fra hensynet til kronekursen og eksportbedriftene. Hvis det signaliseres en kraftig renteoppgang framover, vil det føre til høyere kurs på den norske krona. Og er det noe eksportbedriftene ikke trenger nå, så er det høyere valutakurs.

6 prosent om to år?

Norges Bank legger fram en ny vurdering av rentebanen, altså ventet renteutvikling på lengre sikt, tre ganger i året. I den gjeldende rentebanen venter sentralbanken en styringsrente på mellom 4 og 4,25 i 2012. Med samme forhold mellom styringsrente og bankrente som i dag, vil det si en boliglånsrente på rundt 6 prosent.

– Jeg tror banken i den nye rentebanen kommer til å heve anslaget med mellom 0,25 og 0,50 punkter, mest i den nærmeste delen av perioden. Det er ikke sikkert forventningen til økt rente vil ligge så mye høyere enn hittil anslått i 2012, sier Tveit.

Klarer rentehopp

Ingen av analytikerne venter høyre styringsrente enn rundt 4,25 prosent de neste to-tre årene. Dersom bankene holder fast ved dagens påslag på 1,75 prosentpoeng overfor de beste boliglånskundene, vil det si at renten ikke skal høyere opp enn rundt 6 prosent på flere år.

En slik økning betyr at folk flest vil greie renteøkningene på boliglån greit, ifølge en undersøkelse som Sparebankforeningen la fram under årsmøtet nylig. Ni av ti spurte frykter ikke en renteøkning på 3 prosentpoeng. Undersøkelsen viser også at folk har vært flinke til å betale ned på lån mens renten har vært lav slik at de har mer å gå på når renten igjen øker. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse