JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forberedt på økt rente

Onsdag kommer Norges Bank trolig til å sette opp styringsrenta.

Flere enn tidligere er forberedt på høyere rente på boliglånet, men ikke så høy som sentralbanken ønsker.

Det viser seg nemlig at mange av oss har et urealistisk syn på hva som er et normalt rentenivå på boliglånet vårt. Hver tredje av oss mener en normal boliglånsrente bør ligge under 4 prosent, viser forbrukerundersøkelsen Respons Analyse Oslo har gjort på oppdrag for SpareBank 1 i oktober. Norges Bank har på sin side sagt at en normal styringsrente ligger på 5-6 prosent. Det tilsvarer under normale forhold en boliglånsrente på minst 6-7 prosent.

– Nordmenn flest er tydeligvis i utakt med Norges Bank. De langt fleste oppfatter at et normalt rentenivå ligger lavere enn sentralbankens, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 Gruppen.

I undersøkelsen svarer en annen tredel at normalrentenivået for et boliglån ligger under 5 prosent. Likevel er det færre som tror på et lavere rentenivå nå enn da tilsvarende undersøkelse ble gjennomført i februar.

Utviklingen snur

– Mange låntakere, særlig unge, har urealistiske forventninger til rentene. Men flere enn før innser at vi har et svært lavt rentenivå i dag og at nivået på sikt vil øke. De som ikke er forberedt vil stå svært dårlig rustet når rentene etter hvert går opp, sier Gundersen.

Klokken 14 onsdag ettermiddag blir avgjørelsen fra rentemøtet i Norges Bank offentliggjort. Den kommer ifølge det store flertallet av de økonomene og analytikerne som har uttalt seg om saken til å konkludere med at norsk økonomi går så godt at det er på tide å starte den lange veien tilbake til normalnivået for styringsrenta.

Det betyr en forsiktig første renteøkning på 0,25 prosentpoeng, hvis økonomene får rett. Det kommer til å gå flere år før rentenivået er tilbake der det var da Norges Bank startet en serie historiske rentekutt for ett år siden.

Sju ganger er renta blitt satt ned, fra 5,75 til 1,25 prosent, siden rentemøtet 15. oktober i fjor.

Nye utsikter

Samtidig kommer sentralbanksjef Svein Gjedrem til å legge fram en ny pengepolitisk rapport. Den vil en grundig vurdering av utsiktene til norsk økonomi og hvilken rentepolitikk vi kan vente oss den nærmeste tiden

I forrige pengepolitiske rapport tegnet Gjedrem opp en rentebane som ville begynne oppover mot slutten av 2009 og mest sannsynlig ende på et rentenivå på mellom 3,5 og 5 prosent ved utgangen av 2012. Men veksten hittil i år har vært sterkere enn sentralbanken anslo i junirapporten. Det kan tilsi at renten vil begynne å stige tidligere og kanskje ende på et høyere nivå enn tidligere anslått.

– Lånekunder bør ta høyde for en renteøkning på sikt på 4 prosentpoeng fra dagens nivå. Det er et klart faresignal dersom husholdningens økonomi så vidt balanserer med dagens rentenivå, sier Gundersen.

Forbrukerundersøkelsen viser at 21 prosent av låntakerne tåler ingen eller bare en liten renteøkning på inntil 2 prosentpoeng, mens hele 70 prosent tåler en renteøkning på mer enn 3 prosentpoeng. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse