JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

På kollisjonskurs om laks

Fagforeningsfolk fra Marine Harvest i Chile og chilenske miljøorganisasjoner vil sette en stopper for de såkalte doble standardene, én standard i norske farvann og en annen i Chile.

Chilenske fagforeningsfolk og naturvernere på Aker Brygge i Oslo, rett før Marine Harvests generalforsamling i går. Høvding Bob Chamberlin fra Britisk Columbia trommer intenst. Som leder for Musgamagw-Tsawataineuk stammeråd vet han det meste om at oppdrettsanlegg kan ødelegge naturmiljøet. Både Kanada og Chile har negativ erfaring med Marine Harvest.

– John Fredriksen må vise ansikt og ta ansvar for det som foregår i Chile, sier veterinær Juan Carlos Cárdenas. Han er direktør for miljøorganisasjonen Ecoceanos med sete i Santiago. På generalforsamlingen oppfordret han aksjonærene til å be om en kost/nytte-analyse av å innføre samme standarder i Chile som i Norge.

Problem på politisk plan

– Hensikten må være å løse de alvorlige fiskehelseproblemene i chilensk lakseindustri, sette inn bedre miljøtiltak i oppdrettsanleggene og å ta i bruk alternativ teknologi, sa veterinæren.

Han sier at måten Marine Harvest driver på i dag, rammer både naturmiljøet, fiskehelse, arbeiderne og kystsamfunnene. Dette kan nå føre til politiske bruduljer mellom de to landene.

– Den norske regjeringen bør umiddelbart treffe tiltak for å sikre at Marine Harvest i Chile ikke fortsetter å drive på en måte som ikke ville vært tillatt i Norge, mener Cárdenas.

Kritiserte nedleggelse

Rent umiddelbart har ILA-utbruddene betydd at filetfabrikker og oppdrettsanlegg er blitt stengt. Sekretær i fagforeningen Eicosal 2, Jaime Coronado, angrep Marine Harvests HR-direktør Peter Gillies for måten filetfabrikken Chinquihue ble nedlagt på. Den ble nedlagt i april, to måneder før planen, på grunn av råstoffmangel, og 600 arbeidere ble oppsagt.

Coronado og fagforeningsleder Ricardo Casas mener konsernet brøt chilenske regler for oppsigelsesvern, ved å betale ut sju tillitsvalgte midt under en oppsigelsesprosess. Dessuten ville ikke bedriften forhandle kollektivt med fagforeningene om avgangsvilkårene.

Får kanal inn

Geir Elling Nygård velges trolig til ansattevalgt styremedlem i Marine Harvest ASA den 17. juni, og blir dermed de utenlandske fagforeningenes kanal inn i Marine Harvests styre. Han sier det ikke var HR-sjefen, men konsernsjefen selv som besluttet å legge ned fabrikken utenfor Puerto Montt.

– Vi har fått vite at de oppsagte fikk lønn, men slapp å jobbe i oppsigelsestida, og at regelverket var fulgt. Jeg har spurt HR-sjefen om anklagene fra fagforeningen. Mitt råd til fagforeningene er å slutte seg sammen eller samarbeide tett, så de står sterkere i slike tilfeller, sier han.

Annonse
Annonse