JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil kjøpe Aker Yards-verft

Styret i Aker Yards er overrasket over å høre gjennom media at den franske regjeringa vil kjøpe 34 prosent av konsernets verft i Frankrike. Vi har ingen planer om å selge, sier styrelederen.

– Vi setter pris på at verftet er attraktivt, men styremøtet nylig har ikke vurdert å selge noen del av våre franske verft, sier styreleder i Aker Yards, Svein Sivertsen. Uttalelsen kommer etter nyheten om at den franske regjeringen ønsker å kjøpe en stor aksjepost i det store franske verftet ved St. Nazaire.

Aker Yards France er, sammen med de finske verftene i konsernet, spesialister på å bygge cruiseskip. Ordrene på cruiseskip og passasjerferger er nå til sammen 13 skip.

Vil ikke selge

Sivertsen framholder at Aker Yards har bidratt betydelig til at Aker Yards France har hatt en positiv utvikling både når det gjelder økonomiske resultater og sysselsetting. Han er glad for at verftet er attraktivt, men ser det som usannsynlig at styret vil selge noen del av virksomheten hvis det ikke er gunstig for alle eierne og den videre utviklingen av selskapet.

Koreanske STX, som er største eier med 39,2 prosent av aksjene i Aker Yards, skal ha vært i samtaler med den franske regjeringen om kjøpsplanene.

– Etter meldingen om den franske regjeringens intensjoner i dag, forventer vi nå å få mer detaljert informasjon, sier Sivertsen i en uttalelse fra styret.

Ansatte ønsker sikkerhet

Fagforeningene på Aker Yards France har fryktet for framtida til storverftet helt siden Aker solgte aksjene sine i Aker Yards vinteren 2007.

Usikkerheten ble ikke mindre etter at STX kom inn som de største eierne samme høst.

– Vi vet at koreanske verft ønsker å bygge cruiseskip. Og vi er redde for at våre verft nå skal brukes til å åpne døra for dem. Så vi ser helst at staten eller et større fransk selskap skal gå inn i veftet og sikre en forankring av eierskapet i Frankrike, sa Jerome Dholland, representant for de fagorganiserte på verftet, til Magasinet for fagorganiserte under EWC-møtet i Aker Yards i mai.

Andre verft solgt

Aker Yards solgte i år 70 prosent av verftsgruppen som bygger handelsskip (to verft i Tyskland og ett i Ukraina) til det russiske investeringsselskapet FLC West. Salget trer i kraft 1. juli.

Annonse

Flere saker

Annonse