JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jens frykter todeling i Norge

Statsminister Jens Stoltenberg frykter et A- og B-lag i Norge.

kjell.werner@anb.no

– Jeg uroer meg for en todeling av norsk økonomi der det går bra i skjermet sektor mens industrien sliter, sier Jens Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB)

Statsministeren frir derfor til fagbevegelsen, i håp om at LO og Ap kan gjøre det samme som med solidaritetsalternativet på 90-tallet.

– Vi kan ikke bevilge oss ut av problemene som nå rammer eksportindustrien, sa Stoltenberg på landsmøtet i Forbundet for ledelse og teknikk mandag.

– Den faren vi ser, er at det kan bli økende arbeidsledighet i eksportbedriftene som selger varer og tjenester til utlandet, mens det er lav ledighet i resten av økonomen innenfor bygg, anlegg, varehandel og offentlig sektor, sier Stoltenberg.

Oljeindustrien

Både LO-leder Roar Flåthen og statsminister Jens Stoltenberg mener det er altfor tidlig å avblåse finanskrisen, men de har litt ulik vurdering av hva som kan gjøres.

– Nå begynner konsekvensene å bli store i konkurranseutsatte næringer, sier Flåthen og peker spesielt på skipsbygging og leverandørindustrien.

– Fram til nå har de flytt på gode ordrereserver, men nå er det fullstendig tørke. Oljeselskapene har satt prosjekter på vent, og dette slår nå negativt ut for leverandørindustrien, sier Flåthen. Han mener regjeringen må legge spesielt press på Statoil.

Flåthen mener det bør settes inn ekstra tiltak for å bygge bro over til det igjen blir gode tider.

Lønnsomheten

Jens Stoltenberg vil ikke være med på at oljeindustrien generelt holder tilbake prosjekter.

– I lengden er det jo lønnsomheten som avgjør. Dersom det er lønnsomme prosjekter, så vil industrien selv være interessert i å gjennomføre dem. Så kan det alltid være ulike vurderinger av når et prosjekt er lønnsomt og hvor stor usikkerhet som er akseptabel, sier statsministeren.

– Kan staten hjelpe til for å påskynde i en overgangsfase?

– Nei. Vi har få muligheter til å gjøre det. Dette er børsnoterte selskaper. Styret tar den type beslutninger. Et flertall på generalforsamling kan ikke påføre et mindretall kostnader, sier Stoltenberg og poengterer at det er begrenset hva staten kan gjøre som deleier i Statoil.

Må være best

– Men vi kan gjøre mye for å tilrettelegge. Det har vært utlyst nye blokker, og vi har i dag veldig høye oljeinvesteringer, legger Stoltenberg til.

Statsministeren mener Norge må satse på kompetanse og teknologi.

– Vi kan ikke være billigst i Norge, men vi kan være best, sa statsministeren og la til at det er bekymringsfullt når kostnadsnivået i Norge i dag er 43 prosent høyere enn hos våre konkurrenter.

– Vi må bli 43 prosent bedre for å utjevne denne kostnadsforskjellen, poengterte statsministeren og var opptatt av å byge broer inn i arbeidsmarkedet for dem som stenges ute.

Høyt fravær

Statsministeren er også bekymret over økningen i sykefraværet.

– Vi lever lengre og har en bedre helsetjeneste enn noen gang. Samtidig øker sykefraværet per sysselsatt med sju prosent. Dette er et uttrykk for at noen ikke fungerer i arbeidsmarkedet, sier Stoltenberg og forteller at arbeidslivets parter er invitert til dialog om en ny avtale for inkluderende arbeidsliv.

– Vi må få på plass tiltak som reelt sett får ned sykefraværet, sier statsministeren.

– Når man blir langtids sykemeldt er det stor fare for å havne i varig uførhet. Det koster mange milliarder, sier Stoltenberg. (ANB)

Annonse
Annonse