JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødgrønn strid om torskestøtte

Det er intern strid i den rødgrønne leiren om støtteordningen for torskenæringen.

– Vi kjemper en knallhard kamp mot Ap og SV i næringsfraksjonen på Stortinget. Sp vil ha gjennomslag for å justere innretningen på støtteordningen for torskenæringen, sier stortingsrepresentant Irene Lange Nordahl (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Den ferske Sp-representanten fra Troms er godt fornøyd med at regjeringen har bladd opp 250 millioner kroner i en likviditetslåneordning for fiskerinæringen.

– Men vilkårene for ordningen er for dårlige. Det er få bedrifter som har mulighet til å ta i bruk ordningen. Vi i Sp er enige i innvendingene som kommer fra næringen. Både landanlegg og torskeflåten rammes, sier hun.

Alvorlig situasjon

– Det er en veldig alvorlig situasjon, særlig for de minste båetne. Den ekstraordinære krisen i torskenæringen er like stor som krisen i verftsindustrien, sier Irene Lange Nordahl.

– Senterpartiet vil kjempe for å bedre to elementer i ordningen. Det gjelder vilkårene for pant og emisjon i form av at dagens eller nye eiere må skyte inn mer egenkapital. På disse punktene kan ordningen bedres uten at Norge kommer i konflikt med EØS og internasjonale konkurranseregler, hevder hun.

– Torskenæringen trenger hjelp for å komme over kneika. Det handler om å dekke opp for tapt egenkapital for en kort periode. Dette er jo en lønnsom næring, sier Sp-talskvinnen.

Ga en åpning

– Da støtteordningen ble presentert, åpnet regjeringens folk for å justere opplegget etter innspill fra bransjen. Det er den muligheten jeg nå benytter meg av, sier Irene Lange Nordahl.

Sp-politikeren mener at torskebedriftene har havnet i en vond sirkel der det stilles krav om økt egenkapital samtidig som verdien av varelagre og bygninger har falt.

I løpet av en ukes tid vil det være klart om Sp klarer å overbevise de rødgrønne kollegene i næringskomiteen om at opplegget må justeres.

Har Sp-støtte

Etter det ANB kjenner til, har Irene Lange Nordahl støtte langt opp i Senterpartiets ledelse. Der håper man at den nye fiskeriministeren, Lisbeth Berg-Hansen (Ap), vil kunne høre på innvendingene som nå kommer fra bransjen.

Sp-ledelsen prioriteter saken, men statssekretær Vidar Ulriksen (Ap) gir tydeligvis ikke ved dørene. Onsdag avviste han kritikken i klare ordelag.

– Påstanden om at ingen vil kunne tilfredsstille vilkårene i ordningen må bero på en misforståelse, sa Ulriksen.

Statssekretæren legger til grunn at bedriftene på sikt skal kunne tjene penger og ivareta sine låneforpliktelser. (ANB)

Annonse
Annonse