JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trøbbelministeren

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) får to saker i fanget neste år som kan splitte regjeringen.

Den siste uka har det stormet rundt EUs datalagringsdirektiv, og i dag vil Sp markere motstand på sitt landsstyremøte. I løpet av 2010 må regjeringen og Stortinget ta stilling til både datalagringsdirektivet og et annet omstridt EU-direktiv: Postdirektivet.

– Datalagringsdirektivet er nok det mest krevende. Det å lovfeste at man kan lagre når og hvor du bruker telefonen og hvem du snakker med gjør store inngrep i privatlivets fred. Men jeg synes per dato at postdirektivet også er svært krevende, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) til Dagsavisen .

– Vårt engasjement går på å få fram post i hele landet seks dager i uka. Vi mener det å liberalisere posttjenestene ikke er veien å gå når målet er å opprettholde likeverdige posttjenester i hele landet, fortsetter Kleppa.

Håper på fagbevegelsen

Allerede i Soria Moria II-plattformen varslet Sp og SV at de vil ta dissens mot at datalagringsdirektivet blir norsk lov. Når det gjelder postdirektivet valgte de tre rødgrønne partiene å skyve konflikten fram i tid uten å ta stilling.

– Tror du dette er en sak som kan ende med en ny dissens i regjeringen?

– Det er for tidlig å spå om det nå.

Flere LO-forbund, spesielt Postkom som organiserer ansatte i Posten, har protestert kraftig mot innføring av EUs 3. postdirektiv i Norge. Det vil åpne for konkurranse på alle former for postlevering i Norge, også brev under 50 gram der Posten i dag har monopol.

– Har du håp om at fagbevegelsens engasjement mot postdirektivet vil få Arbeiderpartiet til å konkludere med nei?

– Det må nesten Arbeiderpartiet svare for selv. Men Ap har lang tradisjon for å ta med fagbevegelsens råd i sine vurderinger.

Interessant debatt

Når det gjelder innføring av datalagringsdirektivet er Norge allerede på overtid. Men også Sverige og flere andre EU-land har utsatt innføringen av det omdiskuterte direktivet.

– Hva tror du blir utfallet av denne saken? Har du noe håp om at Høyre vil stoppe direktivet?

– Det kan jeg ikke forskuttere. Men jeg registrerer med stor interesse debatten slik den går nå. Flere Høyre-representanter er veldig tydelige på at de er imot datalagringsdirektivet. Jeg er litt undrende til at KrF ser ut til å trenge mer tid på å bestemme seg, men jeg håper høringsnotatet vi lager vil være til hjelp for dem også, sier samferdselsministeren. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse