JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lover styrking i Nord-Norge

Senterpartiet lover militær styrking i Nord-Norge de kommende årene.

– Forsvarets tilstedeværelse i nordområdene skal styrkes, sier Senterpartiets parlamentariske leder Trygve Slagsvold Vedum til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bakgrunnen er den siste tids debatt om nedleggingen av marinebasen Olavsvern. Lederen av Senterpartiets stortingsgruppe gjør det derfor klart at Forsvarets tilstedeværelse i nord skal økes «gjennom alle de tre forsvarsgrenene».

– Kystvakten skal seile mer i nord, og Marinens tilstedeværelse i nord skal økes som et preventivt tiltak og tydeliggjøring av Norges interesseområde, sier Vedum og viser til at de rødgrønne partiene har klare formuleringer om dette i den nye politiske plattformen fra Soria Moria.

Støttefunksjoner

– I forbindelse med Natos framtidige strategiske konsept skal Norge ha fokus på nordområdene. Det er viktig å håndheve Norges suverenitet i nord. Med økt tilstedeværelse vil vi også trenge støttefunksjoner på land, sier Vedum.

– Betyr det siste du her sier at Senterpartiet vil ta omkamp om Olavsvern?

– Senterpartiet har ment at Olavsvern burde bestå, men i denne sammenheng er Olavsvern bare et middel og ikke et mål. Nå blir den en diskusjon om hva slags støttefunksjoner som trengs på land, sier Senterpartiets parlamentariske leder.

Vedtaket er gjort

I spørretimen onsdag var regjeringens representant klar på at prosessen med å avvikle Olavsvern går som forutsatt.

– I løpet av neste år skal takseringen av verdiene i marinebasen være gjennomført. Så tar det to til fire år å selge Olavsvern, svarte finansminister Sigbjørn Johnsen på vegne av forsvarsministeren.

– Bestemmelsen om at Olavsvern skal nedlegges ble gjort av Stortinget i 2008. Da var det ingen operativ virksomhet her, sa Johnsen.

En av Forsvarets fregatter er for tiden opptatt med å holde sjørøvere i sjakk i Adenbukten utenfor Afrikas horn. Det bekymrer Senterpartiet at det dermed blir liten kapasitet for patruljering i nord. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse