JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pinlig for journalister

Blind høne kan også finne korn, men som regel finner de noe helt annet.

torgny.hasaas@lomedia.no

Med dramatisk TV2-stemme kunne i går TV2-reporter, Helge Meland melde at «LO og NHO møttes i dag for å forberede neste års lønnsoppgjør.» Meland hadde reist til Klækken ved Jevnaker. Her møttes toppene i LO og NHO til forhandlinger og Meland kom tilbake med en reportasje om lønnsoppgjøret til tross for at Klækken-møtet handlet om noe helt annet, hovedavtalen.

En ting er at reporteren ikke har greie på hva han driver med, en annen ting er at ikke vaktsjefer eller nyhetsredaktører reagerer.

Dette er pinlig, TV2.

Men Meland er ikke aleine. Generelt sett er nivået på journalister som dekker fagbevegelsen fallende. Ofte er det de som ikke har noe annet på blokka, eller som har kortest ansiennitet i redaksjonen som blir sendt ut for å dekke slikt.

I mange av riksmediene blir journalistikk om fagbevegelsen nedgradert. Det blir sett på som usexy og kjedelig. Selv i økonomiredaksjoner, som skal være opptatt av økonomiske forhold, er det mer fristende å skrive av en pressemelding om et bra kvartalsresultat enn å gå inn i prosessene for hva som skjer i den viktigste folkebevegelsen her i landet.

Det er ingen riksaviser som har egne journalister med fagbevegelsen som sitt hovedarbeidsfelt, så vidt jeg vet. Dette til tross for at fagbevegelsen er et av Norges viktigste maktsentra.

For fagbevegelsen er det et problem at de innsiktsfulle reportasjene mangler. Journalistene som surfer på overflaten klarer ikke å fange problemstillingene.

For eksempel kunne Meland med utgangspunkt i møtet på Klækken og LOs krav til hovedforhandlingene ha rapportert om tariffhopping. Det innebærer at arbeidsgivere hopper fra arbeidsgiverforening til arbeidsgiverforening for å shoppe den billigste tariffavtalen. Da kunne TV2 ha betydd en forskjell.

Det er lett å skyte på pianisten, men fagbevegelsen burde også se på seg selv hvordan de framstår overfor pressa. Når de fete nyhetene kun slippes eksklusivt, helst til VG, blir andre som har lyst til å skrive om temaet, ganske lei.

Situasjonen for den faglige journalistikken er begredelig og Helge Meland er ikke den eneste som har plumpa uti med begge beina. Dessverre.

I all beskjedenhet, det eneste stedet hvor en kan holde seg skikkelig oppdatert om hva som skjer i fagbevegelsen er vårt eget nettsted: frifagbevegelse.no.

Annonse
Annonse