JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi gjorde rett

Finansminister Sigbjørn Johnsen er storfornøyd med Oljefondets resultater. De viser at fondet ble forvaltet rett i 2008, mener han.

Forvaltningen av Statens pensjonsfond – Utland, som er Oljefondets rette navn, fikk kritikk fra flere hold i fjor. Mange mente at å øke eksponeringen innen aksjer til 60 prosent i et år med stort aksjefall var for risikabelt.

Johnsen mener årets tall viser at kritikerne tok feil.

– Det viser vel at den langsiktige strategien som vi har lagt til grunn for investeringer i fondet slår til. Jeg er veldig glad for de resultatene vi nå får, som betyr at man i all hovedsak har gjenvunnet de tapene man hadde i 2008, sier Johnsen til NTB, og påpeker at det fortsatt er ett kvartal igjen av 2009.

– Så grepene som førte til store tap i fjor var riktige?

– Ja, jeg mener det. Både de mekanismene vi har for såkalt rebalansering av fondet og de investeringsstrategiene vi har, viser at det var en god beslutning vi gjorde i 2008, sier Johnsen.

Hele poenget er at fondet er en langsiktig investor som tåler tap på kort sikt, understreker Johnsen, som selv satte inn de første millionene på Oljefondets konto 1996, da han var finansminister forrige gang.

– Langsiktigheten betyr at vi kan ha større tålmodighet i perioder der markedet går ned. Dette er jo penger vi skal sette til side for veldig langsiktige formål, sier finansministeren. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse