JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sjelden vare i krisemøte

Norske finansministre er ikke som andre finansministre. Sigbjørn Johnsen møtte til finanskrisesnakk med tidenes sterkeste oljeresultat.

Da Sigbjørn Johnsen (Ap) møtte sine EU-kolleger for å diskutere finanskrisen, hadde han med seg tidenes sterkeste resultat for Oljefondet i dokumentmappen.

Forvaltningen av Statens pensjonsfond - Utland, som er Oljefondets rette navn, fikk kritikk fra flere hold i fjor. Mange mente at å øke eksponeringen innen aksjer til 60 prosent i et år med stort aksjefall var for risikabelt, og viste til blodrøde tallene ved årets slutt som bevis.

Johnsen mener årets knallresultater, og presentasjonen av tidenes beste kvartalsresultat tirsdag viser at kritikerne tok feil.

– Vi gjorde rett

– Det viser vel at den langsiktige strategien som vi har lagt til grunn for investeringer i fondet slår til. Jeg er veldig glad for de resultatene vi nå får, som betyr at man i all hovedsak har gjenvunnet de tapene man hadde i 2008, sier Johnsen til NTB, og påpeker at det fortsatt er ett kvartal igjen av 2009.

– Så grepene som førte til store tap i fjor var riktige?

– Ja, jeg mener det. Både de mekanismene vi har for såkalt rebalansering av fondet og de investeringsstrategiene vi har, viser at det var en god beslutning vi gjorde i 2008, sier Johnsen.

Hele poenget er at fondet er en langsiktig investor som tåler tap på kort sikt, understreker Johnsen, som selv satte inn de første millionene på Oljefondets konto 1996, da han var finansminister forrige gang.

Fremmed fugl

Mens den norske økonomien har greid seg bra gjennom finanskrisen, preges brorparten av EUs medlemsland av eskalerende budsjettunderskudd og økende arbeidsledighet.

Johnsen, som tirsdag deltok i det årlige møtet mellom EFTAs og EUs finansministre, innrømmer at Norge er heldig stilt, men understreker at den gode situasjonen ikke bare dreier seg om flaks.

– Jeg tror det blir lagt merke til at Norge har vært flinke til å håndtere de store inntektene vi har i Pensjonsfondet. På den andre siden må vi i Norge være ydmyke overfor de utfordringene andre land har, sier Johnsen, som ikke underslår at Norge er i en helt spesiell situasjon når det gjelder statsfinansene.

– Samtidig sier jeg også til mine kolleger at Norge har en del utfordringer. Vi har utfordringer når det gjelder konkurranseevne, det at vi skal ta ned veksten i utgiftene i offentlig sektor etter hvert, sier han.

I liket med Oljefondets resultater har Johnsens retur til Brussel som norsk finansminister et sus av langsiktighet over seg. Hedmarkingen var selv med på å få på plass de årlige finansministermøtene mellom EU og EFTA på nittitallet,

Han er også den eneste norske finansministeren som i en periode har fått være med på EUs egne møter. Det skjedde fra sommeren 1994 til Norge sa nei til EU-medlemskap sent på høsten.

Vil ha plass i risikoråd

– Det er klart det var veldig spesielt det snaue halvåret som jeg var assosiert medlem av Ecofin. Da satt vi innenfor og hadde helt andre muligheter enn det vi har i dag, sier Johnsen.

Hovedformålet med Johnsens møter i Brussel tirsdag, var å overbevise EU-landene om at Norge, gjennom EFTA, bør få en permanent plass som observatør i det nye risikorådet for overvåking av finansmarkedene EU skal opprette. I dag er EFTA bare tilbudt en ad hoc-tilknytning til rådet, noe som betyr at deltakelse blir avtalt fra gang til gang.

– Fast observatørstatus gjør at vi på mer regelmessig basis kan være med og diskutere regelverksutformingen på et veldig viktig område for Norge, men hvor regelverksutformingen i all hovedsak foregår innenfor EU, fastslår Johnsen.

(ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse